Annons
Nyheter

Svensk hjälporganisation drabbad i IS-attack

Tre av Rädda Barnens medarbetare dödades och över 20 människor skadades i en terrorattack i Jalalabad i östra Afghanistan.
Svenska Afghanistankommitténs lokaler i grannfastigheten brandhärjades i dådet, men ingen personal skadades.
IS har tagit på sig dådet.
Afghanistan • Publicerad 24 januari 2018 • Uppdaterad 25 januari 2018
IS säger sig ligga bakom attentatet mot Rädda Barnen i Jalalabad i östra Afghanistan.
IS säger sig ligga bakom attentatet mot Rädda Barnen i Jalalabad i östra Afghanistan.Foto: AP/TT

Attacken inleddes med att en självmordsbombare detonerade sin sprängladdning utanför entrén till Rädda Barnens anläggning. En man som befann sig i lokalerna säger att han hörde en kraftig smäll, och att han såg en av attentatsmännen avfyra ett raketgevär mot huvudentrén.

Terrorrörelsen IS meddelar via rörelsens propagandaorgan Amaq att angreppet – som pågick i tio timmar – utfördes "med ett fordon lastat med sprängmedel och tre fördjupade attacker riktade mot brittiska och svenska organisationer och afghanska regeringsinstitutioner".

Annons

Mellan 40 och 50 människor sökte skydd i ett säkerhetsrum i samband med attacken. Ett av dödsoffren var anställd som vakt vid Rädda Barnens anläggning medan två av dödsoffren arbetade med organisationens verksamhet, uppger organisationen för TT.

En man inom de afghanska säkerhetsstyrkorna och en affärsinnehavare dödades också i attacken. Över 20 människor skadades.

"Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av budet att tre av våra medarbetare dödats i samband med attacken mot vårt kontor i Jalalabad i Afghanistan. En stor förlust för oss som organisation och för alla de barn vi arbetar för att hjälpa", skriver Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen i Sverige, i ett uttalande.

Fyra angripare och den man som utlöste bomben dödades också, skriver Reuters.

Svenska Afghanistankommittén (SAK), som bedriver verksamhet bredvid Rädda Barnens lokaler i Jalalabad, drabbades också i attacken. Men ingen ur personalen skadades fysiskt.

– I morse möts vi av information från vårt kontor i Jalalabad att det pågår en attack på granntomten där Rädda Barnens kontor ligger, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för SAK, till TT.

Han berättar att afghanska säkerhetsstyrkor använde sig av den svenska hjälporganisationens tomt när de skulle angripa attentatsmännen.

– Delar av vårt kontor började brinna under stridigheterna, men tack och lov blev det bara materiella skador. Vår personal evakuerades, och alla befinner sig i trygghet, säger Stefansson som säger att SAK uttrycker bestörtning över dådet och sitt medlidande med Rädda Barnen.

SAK utreder nu händelsen och vad den eventuellt skulle kunna få för konsekvenser för organisationens arbete i landet.

Rädda Barnen har meddelat att organisationen avbryter sitt arbete i Afghanistan efter attacken. Samtliga av organisationens program över hela Afghanistan har tillfälligt avbrutits och alla kontor är stängda. Organisationen har för tillfället ingen svensk medarbetare i Jalalabad.

Annons

"Tyvärr visar det här att villkoren för hjälporganisationer blir allt hårdare. De senaste åren har vi sett att ”vit flagg” inte längre gäller. Även organisationer som Rädda Barnen är måltavlor i väpnade konflikter. Det är oerhört allvarligt och får stora konsekvenser", skriver Elisabeth Dahlin.

I helgen dödades minst 22 människor, mestadels utlänningar, när talibaner stormade ett lyxhotell i huvudstaden Kabul. Talibanerna har dock tagit avstånd från attacken i Jalalabad.

Filip Norman/TT
Marcus Alexandersson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons