Nyheter

"Svårt att se honom oberörd"

Nyheter Artikeln publicerades

Hon överlevde den brutala attacken på det sommarläger hon själv hade organiserat.

AUF:s generalsekreterare Tonje Brenna minns när hon kom till kriscentret:

– Jag blev så glad över att det var så många som levde.

I en vecka har Tonje Brenna, 24 år, suttit i sal 250 i Oslo tingsrätt och iakttagit den man som ville ta hennes liv den 22 juli i fjol.

– Att se hur han sitter och ler när han talar om att döda oskyldiga människor är tungt, säger hon.

Som en av ledarna för det socialdemokratiska ungdomsförbundet känner hon ett ansvar – inte för att förstå, "för det är omöjligt", men att få veta hur han tänkte.

På frågan om det starkaste minnet från den 22 juli säger hon inte skotten, rädslan eller känslan av att ligga bredvid sina döda vänner och vänta på hjälp. Hon berättar om morgonen innan allt det hemska började, om hur de svor över att det regnade. Regnet skulle förstöra fotbollsmatcherna.

– Just då var det den största kris ett sommarläger kunde stå inför. Det låter banalt med tanke på vad som hände sedan, säger hon.

I rätten på fredagen berättade en iskall Anders Behring Breivik om hur han dödade 69 lägerdeltagare. Tonje Brenna satt bara ett par meter från vittnesbåset.

– Det är svårt att se honom se oberörd. Han berättar om mord på så många människor som om han radar upp ingredienserna på en burk soppa, helt utan känslor, säger hon som själv ska vittna mot massmördaren.

Hon minns tydligt hur hon först vid niotiden på kvällen den fredagen kom till Sundvollen dit ungdomarna hade evakuerats.

– Där var så många, flera hundra personer. Och de levde! Det var en speciell stund.

I år blir det inget sommarläger på Utöya. Men ön betyder fortfarande glädje och ska göra det även i framtiden, slår Tonje Brenna fast.

– Den 22 juli var bara en parentes i Utöyas historia, en svart fredag, säger hon.