Annons
Nyheter

Stycke av Berlinmuren hittat i Sydney

Lagom till trettioårsfirandet av Berlinmurens fall, har ett rejält stycke av den ökända barriären hittats i ett lager i Sydney i Australien.
"Jag trodde inte att det var sant", säger Sonja Griegoschewski, som har arbetat med att få murbiten till en ny plats, i ett mejl till TT.
Australien (TT) • Publicerad 9 november 2019
En del av Berlinmuren medan den stod på plats. Arkivbild.
En del av Berlinmuren medan den stod på plats. Arkivbild.Foto: AP/TT

Minst tre större sektioner av Berlinmuren transporterades efter dess fall till Australien. En hamnade i huvudstaden Canberra, en i ett privat hem i Sydney och den tredje visste ingen riktigt var den tog vägen.

Fram till nu. Den tredje biten, omkring fyra meter hög och tre ton tung, hade blivit stående i ett lager tillhörande ett förpackningsbolag. Muren hade enligt företaget placerats där av en man som hyrde ett utrymme. När han flyttade ut lämnade han kvar den.

Annons

Eftersom den inte stod i vägen föll den i glömska. Ingen av de anställda brydde sig nämnvärt om betongblocket, tills en person kände igen det.

– Han vände sig om och sade plötsligt: "Jag har velat fråga det här. Varför har ni en bit av Berlinmuren i ert lager", berättar Raymond Chim, som arbetar på företaget, till The Sydney Morning Herald.

På nätforumet Reddit lade en kollega ut en bild på murbiten, och försökte få någon att hämta den, exempelvis något museum. "Behöver ett hem för Berlinmuren", var rubriken på inlägget.

Via omvägar fick Sonja Griegoschewski, Australienchef vid Goethe-institutet, som bland annat ordnar kurser i tyska, höra talas om murbiten.

Och efter många turer står det nu klart att den inom kort flyttas till en park i stadsdelen Woollahra, alldeles utanför institutets lokaler, där intresserade ska kunna beskåda den.

"Först tänkte jag: Det här är för bra för att vara sant. Är den autentisk? Hur kom den till Australien. Jag är född i Västberlin och växte upp med muren. Alla trodde att den skulle stå kvar för alltid. Det är sådan glädje att se den borta och att ha ett monument kvar utanför mitt kontorsfönster i Sydney 30 år senare", skriver hon i ett mejl.

Så här ser den aktuella murbiten ut.
Så här ser den aktuella murbiten ut.Foto: Goethe-Institut/TT
Fakta

Tysklands återförening

9 november 1989: Efter månader av protester och massmigration öppnas gränsövergångarna mellan Öst- och Västtyskland i Berlin.

31 augusti 1990: Ett fördrag om ett enande av de två länderna undertecknas.

12 september 1990: Fördraget godkänns av de fyra segrarmakterna efter andra världskriget: Sovjetunionen, Frankrike, Storbritannien och USA.

3 oktober 1990: De östtyska delstaterna ansluter sig formellt till Förbundsrepubliken Tyskland som därmed enas. Tag der Deutschen Einheit – den tyska enighetens dag – är sedan dess landets nationaldag.

I dag har Tyskland omkring 82 miljoner invånare, varav 14 miljoner bor i det tidigare Östtyskland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons