Annons
Nyheter

Stort jordskalv i sydväst

Ett jordskalv i havet mitt emellan Sverige och Danmark väckte människor i sydvästra Sverige tidigt på måndagsmorgonen.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2012

Skalvet,med magnituden 4,4, hade sitt centrum i höjd med Halmstad.

– Vi vaknade vid fem av att hela huset skakade. Väggarna gnisslade. Vi har inte hunnit kolla om det blivit några sprickor någonstans, säger Anne och Mathias Elm i Ängelholm till TT.

Annons

I Skogaby, utanför Laholm, trodde byborna först att ett godståg spårat ur intill samhället.

– Vi bor i en backe ner mot havet. Ett tag var jag rädd att huset var på väg ner, sade en av byborna.

Förhållandevis ovanligt

Enligt seismolog Reynir Bödvarsson uppmättes skalvet till lite över 4 på Richterskalan. Det är förhållandevis ovanligt i Sverige.

– Så här stora skalv inträffar kanske vart tionde år i Sverige-Danmark-området. Det är rätt så speciellt, säger Reynir Bödvarsson till TT.

– Samtidigt är Kattegatt ett rätt känt område där man har lite större skalv. Det förekommer då och då, men så pass stort som detta är lite ovanligt.

Ett jordskalv av den här storleken innebär dock inga större skador.

– Det blir inga skador på friska konstruktioner av ett sådant skalv. Detta var ute till havs och det var många kilometer till närmaste ställe på land.

Det kan komma efterskalv men förmodligen blir de då så små att ingen kommer att känna av dem.

– Jag har inte sett några efterskalv efter det här ännu, säger Reynir Bödvarsson.

Annons

Jordskalv med magnitud på omkring 3 inträffar ungefär en gång om året någonstans i Sverige. Skalv med magnituder omkring 2 inträffar cirka tio gånger per år, enligt Reynir Bödvarsson.

Polisen i Halmstad fick in ett 30-tal samtal direkt efter skalvet.

– Vi sitter på fjärde våningen här i Halmstad. Skärmarna gungade till lite och rutorna skallrade, värre var det inte, säger Magnus Bartholdsson, vakthavande befäl vid Hallandspolisen.

USA:s geologiska myndighet USGS angav på sin sajt att skalvet inträffade 5,1 mil sydväst om Falkenberg och 6,0 mil nordväst om Höganäs, 6,1 mil väster om Halmstad och 6,1 mil sydsydväst om Varberg.

Skalvet uppgavs ligga på ett djup av 5,8 kilometer, men den siffran var osäker enligt sajten.

BT/TT

Jordskalv i Sverige

Kosteröskalvet 1904 är det största i Sverige i modern tid. Det hade en magnitud på mellan 5,4 och 6.

Andra större skalv under 1900-talet var i Halmstad 1985 (styrka 4,6), Skövde 1986 (4–4,5), Solberg i Ångermanland 1983 (4–4,5), Vilhelmina 1993 (4) och Blentarp i Skåne 2008 (4,3).

Ett skalv som kändes ordentligt i Sydsverige var det i Kaliningrad 2004 (5,3).

Ungefär ett skalv per år i Sverige har en magnitud över 3,0 och cirka tio har en magnitud mellan 2,0 och 3,0. Resten har en styrka som är mindre än 2,0 och dessa märks inte vid markytan.

Momentmagnitudskalan (MMS) är numer det vanliga mätsättet då den äldre Richterskalan anses missvisande vid större skalv. Vid mindre skalv ger dock metoderna oftast samma värden.

Källor: Svenska nationella seismiska nätet och professor Rutger Wahlström, GeoForschungsZentrum, Tyskland. (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons