Annons
Nyheter

Stökigt i Aten inför Makedonienomröstning

Grekisk polis satte in tårgas för att skingra människor som på torsdagskvällen samlades utanför parlamentet i Aten för att demonstrera mot avtalet med grannen Makedonien.
Grekland/Makedonien • Publicerad 25 januari 2019
Motståndare till det så kallade Prespaavtalet, som är tänkt att innebära början till slutet av ett utdragen konflikt mellan Makedonien och Grekland, demonstrerar i Aten.
Motståndare till det så kallade Prespaavtalet, som är tänkt att innebära början till slutet av ett utdragen konflikt mellan Makedonien och Grekland, demonstrerar i Aten.Foto: Thanassis Stavrakis

Flera tusen personer samlades, en del ropade "förrädare" medan parlamentsledamöterna diskuterade frågan om en överenskommelse med Makedonien, som går ut på att landet byter namn till Nordmakedonien. Namnbytet ska kunna göra det möjligt för landet att gå vidare med ansökningar om EU- och Natomedlemskap.

Men många greker motsäger sig avtalet, och oroar sig över att landet Makedonien ska kräva landområden i norra Grekland, en provins som också går under namnet Makedonien.

Annons

– De flesta greker vill inte ha det här avtalet, men politikerna förråder oss, säger Zografos Stathakopoulos, en av demonstranterna.

Avtalet väntas röstas igenom av det grekiska parlamentet senare i dag, sedan beslutet skjutits upp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons