Nyheter

Stökigt i Aten inför Makedonienomröstning

Grekland/Makedonien Artikeln publicerades
Motståndare till det så kallade Prespaavtalet, som är tänkt att innebära början till slutet av ett utdragen konflikt mellan Makedonien och Grekland, demonstrerar i Aten.
Foto: Thanassis Stavrakis
Motståndare till det så kallade Prespaavtalet, som är tänkt att innebära början till slutet av ett utdragen konflikt mellan Makedonien och Grekland, demonstrerar i Aten.

Grekisk polis satte in tårgas för att skingra människor som på torsdagskvällen samlades utanför parlamentet i Aten för att demonstrera mot avtalet med grannen Makedonien.

Flera tusen personer samlades, en del ropade "förrädare" medan parlamentsledamöterna diskuterade frågan om en överenskommelse med Makedonien, som går ut på att landet byter namn till Nordmakedonien. Namnbytet ska kunna göra det möjligt för landet att gå vidare med ansökningar om EU- och Natomedlemskap.

Men många greker motsäger sig avtalet, och oroar sig över att landet Makedonien ska kräva landområden i norra Grekland, en provins som också går under namnet Makedonien.

– De flesta greker vill inte ha det här avtalet, men politikerna förråder oss, säger Zografos Stathakopoulos, en av demonstranterna.

Avtalet väntas röstas igenom av det grekiska parlamentet senare i dag, sedan beslutet skjutits upp.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.