Nyheter

Starka reaktioner runtom i världen

Nyheter

Israelisk militärs stormning av fartygskonvojen Ships to Gaza, som kan ha kostat ett 20-tal människoliv, har väckt mycket starka reaktioner runtom i världen.

Artikeln publicerades 31 maj 2010.

Israels grannar i arabvärlden reagerade med hårda ord och uppmaningar till arabisk samling.

Syrien krävde ett extra insatt möte med Arabförbundet. I ett gemensamt uttalande med Libanon fördömdes "den råa israeliska attacken mot civila".

Arabförbundet utfärdade ett eget uttalande riktat mot Israels "terrorhandling".

Egyptens president Hosni Mubarak anklagade Israel för att ha använt "överdrivet våld". Liksom många andra av världens regeringar kallade även den egyptiska ledningen Israels ambassadör till sitt utrikesdepartement.

Rödgröna fördömer

Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand fördömer Israels aktion mot fartygen. I ett gemensamt uttalande kallar de händelsen för ett övervåld mot humanitära aktivister.

"Aktionen är ytterst allvarlig och har den inträffat på internationellt vatten står detta helt i strid mot folkrätten. Israels blockad av Gaza gör hela området till ett gigantiskt utomhusfängelse, där Israel kontrollerar allt som tillåts komma in eller ut", heter det i uttalandet.

De tre kräver också att "Gazas befolkning måste få leva i frihet, demokrati och med mänskliga rättigheter".

Sverige bör kalla hem sin militärattaché från Israel och verka för att EU:s handelsavtal med Israel suspenderas, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, som är på besök i norra Irak.

– Israels övervåld är oanständigt, säger hon.

Sahlin understryker samtidigt att det viktigaste fortfarande är att se till att Israels blockad av Gaza bryts.

– Vi får inte tappa bort det. Blockaden har drabbat civilbefolkningen och vi måste koncentrera oss på det. Människorna i Gaza lever i ett stort utomhusfängelse, säger hon.

– EU måste intensifiera arbetet och Sverige och Carl Bildt måste ta på sig ledartröjan för ett samfällt agerande, säger hon.

Reinfeldt: "Oerhört allvarligt"

– Stämmer uppgifterna att människoliv satts på spel är det förstås oerhört allvarligt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det är en humanitär insats, man försöker komma folk till stöd, människor som är i en oerhört svår situation.

Statsministern har fortlöpande kontakter för att försöka klarlägga vad som har hänt och om det skett på internationellt vatten eller inte.

– Det finns ju också svenskar med ombord. Det är ännu obekräftat vad som hänt dem, säger Reinfeldt.

– Svaret på våld är inte mer våld. Sverige och EU har drivit på för att bryta Gazas isolering och för att öppna Gaza. Annars riskeras en grogrund för mer extrema våldsyttringar.

UD: "Mycket allvarligt"

– Vi ser mycket allvarligt på incidenten i samband med bordningen. Och med anledning av det har vi kallat upp den israeliska ambassadören och framfört till honom att vi finner det som har hänt helt oacceptabel. Vi har även begärt klargörande från israelisk sida om vad som har inträffat och beträffande våra landsmän, elva stycken, sade UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage på pressträffen.

UD ser särskilt allvarligt på uppgifter om att bordningen ska ha skett på internationellt vatten. Det har ännu inte bekräftats.

– På internationellt vatten får de inte borda. På israeliskt vatten har de rätt att inspektera, säger Belfrage till TT.

Vita huset beklagar

Vita huset beklagar djupt att människor skadats och dödats vid Israels bordning av Gazafartygen, säger en talesman i den första reaktionen från högsta ort i USA.

EU:s utrikeschef beklagar

EU:s utrikeschef Catherine Ashton uttrycker sitt djupa beklagande över morgonens nyheter. Hon kräver att en utredning görs av hur flera personer dödades ombord på hjälpfartygen.

– Å EU:s vägnar kräver hon en fullständig utredning om under vilka omständigheter detta inträffade, säger en av Ashtons talespersoner till Reuters.

– Hon kräver ett omedelbart, uthålligt och ovillkorligt öppnande av gränsövergångar för att släppa in humanitär hjälp, kommersiella varor och personer till Gaza.

Turkiet kallar hem ambassadör

Runt om i världen fortsätter de diplomatiska och folkliga protesterna mot Israels agerande.

Turkiet meddelade vid lunchtid att man kallar hem sin ambassadör från Israel och att man begärt ett brådskande möte med FN:s säkerhetsråd. Samtidigt meddelades att premiärminister Erdogan avbryter sin pågående rundresa i Latinamerika och återvänder hem.

MUF: Bra att skeppen stoppats

Moderata ungdomsförbundets (MUF) ordförande Niklas Wykman tycker det är bra att Israel lyckades stoppa Ship to Gaza.

– Det är bra att skeppen inte kommer fram och ger legitimitet åt Hamas, som förtrycker befolkningen på Gaza. Det har beskrivits som en humanitär aktion men det är en politisk aktion som syftar till att skapa en konflikt, säger han till TT.

– Det som har hänt när skeppen bordades måste naturligtvis utredas och i den mån människor här har handlat fel, oavsett på vilken sida, så måste de ta konsekvenserna av det. Givetvis måste Israel också motivera varför det här dödandet var nödvändigt, om det nu var det, säger Wykman.

Vill man verkligen hjälpa Gazaborna humanitärt, så bör man gå genom de etablerade hjälporganisationer som finns, anser Niklas Wykman. På sin Facebook-sida beskriver han Ship to Gaza som "nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare".

SSU svarar MUF: Släng ut Wykman

SSU:s ordförande Jytte Guteland reagerar kraftigt på MUF-ordförande Niklas Wykmans uttalande.

– Det är bland det värsta han har gjort. Det är totalt oacceptabelt. Det handlar om våld och mord på hjälparbetare och brott mot folkrätten, säger hon till TT.

– Moderaterna måste nu reagera och slänga ut Wykman från partistyrelsen, annars är det här moderat politik, säger Guteland.

Hamas manar till uppror

Hamas manar araber och muslimer till "uppror" efter den israeliska räden, rapporterar AFP.

Danska och norska protester

Både Norge och Danmark har kallat till sig Israels ambassadörer och protesterat mot det israeliska ingripandet.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe uttryckte ovanligt skarp kritik mot Israel och säger att han är "chockad" över Israels aktion.