Annons
Nyheter

Unga kvinnor trakasseras – via Swish

Oönskade kontakter kan blockas på sociala medier – men inte på Swish. Där är det så gott som fritt fram för stalkers, rapporterar P3 Nyheter.
SAMHÄLLE • Publicerad 21 september 2017
Foto: Jessica Gow/TT

Swish är en betalningsapp där telefonnummer är knutna till bankkonton och pengar lätt kan överföras mellan användarna. Swishar man en krona kan man samtidigt skriva 50 tecken – något som kan utnyttjas av exempelvis killar som inte accepterar att ett förhållande tagit slut.

P3 Nyheter har talat med flera utsatta unga kvinnor som utsatts för killar som de inte längre vill ha kontakt med. De har spärrat telefonnummer och kontakt via sociala medier.

Annons

– Till sist när han verkligen tappade hoppet överallt, då var det Swish. Första gången så var det typ ”jag saknar dig” och så swishade han typ 2 spänn, berättar ”Nicole” för P3 Nyheter.

En annan tjej berättar i nyhetspodden att hennes ex fortsatt att höra av sig via Swish under två års tid efter att förhållandet tog slut.

Nordea uppger för P3 Nyheter att problemet inte är så vanligt men att de har stängt av Swish för några av sina kunder. En sådan åtgärd förutsätter dock att den drabbade personen först polisanmäler och sedan kontaktar banken.

Erik JullanderSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons