Annons
Nyheter

Sparekonom varnar: "För Guds skull, köp inte Facebookaktien"

Facebook, ett av världens hetaste internetbolag, ser ut att börja handlas på Nasdaq-börsen i USA i slutet av veckan.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2012
Foto: Timur Emek/Scanpix

Nordnet och Avanza märker av att den gigantiska börsnoteringen lockar en del nya kunder, men manar till försiktighet.

Enligt sparekonomen Claes Hemberg har många sparare under de senaste månaderna ringt till Avanza och frågat hur de köper aktier i Facebook. Han tror dock att det finns en risk att många blir besvikna och jämför det med att köpa mjölk för 100 kronor litern.

Annons

– För guds skull, köp den inte! Vi vet inte hur Facebook tänker tjäna pengar. Verkligheten kommer alltid ikapp en sådan här aktie.

Stabilare företag

Hemberg pekar på att flera andra internetbolag har gått svagt efter sina börsnoteringar det senaste året och pekar på att det finns betydligt stabilare bolag att satsa på – till exempel i stort sett alla företag på Stockholmsbörsen.

Enligt Jan Dinkelspiel, Sverigechef på Nordnet, lockar Facebook en del nya kunder att öppna depåer hos Nordnet. Han tycker att det ska bli "oerhört intressant" att följa utvecklingen.

– Samtidigt som Facebook är ett av världens hetaste internetbolag är det en skyhög värdering. Allt är byggt på förväntningar och Facebook famlar fortfarande efter en långsiktigt hållbar affärsmodell, säger Dinkelspiel.

Svenskar kommer att kunna handla med Facebook-aktien när den väl noterats, både hos nätaktiemäklarna Avanza, Nordnet och hos andra banker.

Ökade intäkter

Hela Facebook värderas till mellan 77 och 96 miljarder dollar. Många ser en stor potential för ökade reklamintäkter och alltmer riktad reklam till den snart en miljard stora användargruppen. Men allt fler skeptiska röster höjs samtidigt kring huruvida Facebook ska kunna leva upp till förväntningarna, och pekar på att Facebook i förhållande till försäljningen värderas betydligt högre än många andra teknikbolag.

Kan börja handlas på fredag

Facebook grundades 2004 av i dag 27-årige Mark Zuckerberg som från början arbetade med sajten i sitt korridorsrum på Harvarduniversitetet. I dag har nätverkssajten 3 200 anställda och omkring 900 miljoner användare världen över.

Facebook noteras på Nasdaq-börsen, och 18 maj har nämnts som ett troligt datum. Priset på aktien väntas bli mellan 28 och 35 dollar per aktie. 12,3 procent av aktierna i Facebook kommer att säljas vid börsnoteringen, 337,4 miljoner aktier. Facebook värderas till mellan 77 och 96 miljarder dollar.

Totalt säljs aktier för omkring 10,6 miljarder dollar.

***

Ska satsa på mobilreklam

Grundaren Mark Zuckerberg reser just nu runt på en säljturné inför börsnoteringen. Det investerare bland annat vill veta är hur Facebook snabbt ska kunna öka intäkterna, som sjönk under första kvartalet i år jämfört med kvartalet innan.

Huvuddelen av Facebooks intäkter kommer från reklam där nätverksjätten använder information som användarna uppgett, till exempel kön och ålder, för att rikta relevant reklam till dem.

Vid en investerarträff i Palo Alto i fredags berättade Zuckerberg att Facebook i år bland annat ska satsa på att förbättra reklamen i sin mobilapp.

Ungefär hälften av användarna använder även Facebook i mobilen. Förhoppningen är att mer info, exempelvis om var användarna befinner sig, framöver ska göra reklamen mer träffsäker där.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons