"Vår ambition är att ta programmen till nya nivåer, inte att försöka bräcka Baku i hur många hundra miljoner de lade på det. Vi tycker att det ska vara fokus på musiken, artisterna och en fantastisk show", säger Martin Österdahl.

Slaget om schlagerarenan över

Nyheter 2012-07-09 | Uppdaterad 2012-07-09

Slaget om schlagerarenan avgjordes i helgen. Malmö arena segrade till sist över Solnas Friends arena i kampen om var schlager–EM ska hållas nästa år. SVT vill lägga pengarna på annat än en stor arena, förklarar tävlingens exekutive producent, Martin Österdahl.


LäS MER


Melodifestivalens nästa final går av stapeln den 9 mars 2013 i Friends arena i Solna utanför Stockholm. Men finalen i schlager–EM drygt två månader senare kommer inte att hållas där, utan i Malmö arena. Ett val som överraskat många, inte minst med tanke på att den nya nationalarenan har plats för betydligt fler åskådare.

65 000 personer ryms i Friends arena, även om man enligt SVT planerade för en kapacitet på max hälften av det om det skulle ha blivit aktuellt att ha tävlingen där. Malmö arena rymmer omkring 15 000 personer.

"Annat monster"

Martin Österdahl, exekutiv producent för schlager–EM, menar att en mindre arena passar evenemanget bättre.

– Det här är ett helt annat monster än en konsert – och ett helt annat monster än Melodifestivalen. Vi ska skapa 42 unika scener, och vi ska repetera och bygga i 6 veckors tid i arenan. Det är helt andra proportioner på det här, säger han.

Hur mycket av en ekonomisk fråga har det här varit?

– Det har kostat en halv miljard i Moskva och 400 miljoner i Düsseldorf, och vi har inte kunnat förstå hur man kan göra av med så mycket pengar. Vi har en annan idé om hur vi ska ta Eurovision vidare, men för att kunna göra det så kan vi inte lägga alla pengar på en stor arena.

Hur ska ni ta tävlingen vidare?

– Efter Belgrad, Moskva och Baku kan vi inte gå längre i "Titta vi har byggt en ännu större arena" eller "Vi har en ännu större LED–vägg". Det skulle få sådana otroligt utarmande konsekvenser av vårt utbud i övrigt, och det är det inte värt. Men vi har ambitionen att göra programmen mer engagerande. Eurovision har när det vuxit i storlek de senaste åren blivit kallare. Den ensamma flickan från Polen sjunger en ballad på en jättestor rund scen. Runt henne är det hundra meter luft. Du får ingen närhet i det. Vi tror att vi har ett bättre sätt att göra det på.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den digitala klyftan:

"Mobilanvändningen ställer dock en del frågor vi borde fundera över. Två av de viktigaste: Håller informationstillgången på att bli en klassfråga? Vilka konsekvenser får den ökade mobilanvändningen för demokratin?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.