Nyheter

Skyfallens kulmen ännu inte nådd

Nyheter Artikeln publicerades

Måndagen blev solig, men redan under tisdagen kan skyfallen vara tillbaka över Götaland.

– Vattnet stiger fortfarande och efter vad vi hört ska kulmen inte nås förrän i morgon, säger räddningsledare Bernt Westerström.

Han står med vatten upp till stövelkanten och dirigerar arbetet med att bygga skyddsvallar i vad som vanligtvis är en park utanför Mariannelund.

De extrema regnen i nordöstra Småland har orsakat extremt höga vattenflöden. I Silverån, ett biflöde till Emån, steg vattnet med två meter över det normala. Målilla fick under loppet av ett dygn 113 millimeter regn.

– Det har kommit otroligt stora vattenmängder på kort tid, säger Ida Sjöström, meteorolog vid SMHI.

I söndags kväll gick SMHI ut med en klass 3-varning för extremt höga vattenflöden i Jönköping och Kalmar län. Varningen ligger kvar, även om Småland under måndagen fick solsken och en stor del av vattnet i de överfyllda åarna rann undan.

Skyddsvall brast

I Hultsfred brast en av de skyddsvallar som byggts mot vattenflödena under måndagen. Vatten strömmade in i en snickeriverkstad.

– Vattnet stod tio centimeter högt inne i verkstaden, de håller på med att pumpa bort vatten där, säger P O Wernersson, ställföreträdande räddningschef i Hultsfred.

Personal från hemvärnet kallades in för att hjälpa räddningstjänsten att bygga nya vallar.

I Hultsfred har källarna i ett hundratal fastigheter fått in vatten, och räddningstjänsten jobbade med att tömma dem.

Vatten på vägarna

Räddningstjänsten varnade också för att det på vissa ställen var mycket vatten på vägarna och uppmanade människor att vara försiktiga och respektera avspärrningarna.

Anki Johansson och hennes dotter Michaela bor i en villa som vanligtvis ligger flera meter från Brusaån i Ingatorp, öster om Mariannelund. Det senaste dygnet har vattnet i ån stigit och deras hus blir allt mer sjönära.

Men de är inte så oroliga – än.

– Räddningstjänsten säger att det ser lugnt ut än så länge för vårt hus, så det får vi lita på, säger Anki Johansson.

Dalarna och Uppland

Det ostadiga vädret fortsätter och redan på tisdag väntas åska och nya skyfall och kulmen beräknas inträffa på tisdag eller onsdag.

Även Tierp i Uppland drabbades av översvämningar efter hårt regn, cirka 30 villor var översvämmade rapporterade Sveriges Radio Uppland. I Dalarna var det också blött, Mockfjärd fick runt 100 millimeter regn under ett dygn. I Jönköping var vattennivåerna under måndagen fortfarande höga men Tommy Rovholm, inre befäl vid räddningstjänsten, bedömde att läget ändå var under kontroll.