Annons
Nyheter

Skola börjar med flexibla lov

Vad sägs om att själv kunna välja vilka veckor ni vill ha höst- och sportlov?
Nyheter • Publicerad 10 september 2012
Foto: Joakim StÃhl / SvD / SCANPIX

En sådan möjlighet har nu öppnat sig på Erlaskolan, en friskola med filialer i sju städer.

Det innebär att föräldrar och elever kan välja mellan fem veckor både höst och vår. Man kan välja att vara ledig när övriga landet har lov, eller ta ut någon av de två veckorna före och efter den sedvanliga lovveckan.

Annons

– Vi tror att det finns ett visst behov, säger Richard Weibull, affärsområdeschef för Erlaskolan som finns i Norrköping, Katrineholm, Borås, Linköping, Nyköping, Uppsala och Västerås.

Han tror inte det hela innebär några stora planeringsproblem, även om det kan bli glest i klassrummen vissa veckor.

– Lärarna är ändå i tjänst. Det ska bli intressant att se hur många som väljer att vara borta de alternativa veckorna, säger han.

Möjligheten att införa flexibla höst- och sportlov har funnits länge, men på Skolverket vet man inte hur många som har testat det.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) infördes flexibla lov tidigare på försök på några kommunala skolor i Solna, Helsingborg och Göteborg, men i det stora hela har få skolor hittills prövat systemet.

Flexibla lov

Bara ett fåtal skolor i landet har testat att införa flexibla lov. Men möjligheten har funnits länge. Skollagen säger bara att läsåret ska börja i augusti och sluta i juni och bestå av två terminer.

Dessutom sägs att läsåret ska bestå av minst 178 och högst 190 skoldagar, och minst 12 lovdagar. Däremot sägs inget om hur man organiserar dessa lovdagar. Det är upp till huvudmannen för skolan att besluta detta själv.

Källa: Skolverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons