Annons
Nyheter

Minst 60 döda efter skogsbränder i Grekland

Minst 60 personer har omkommit i de omfattande skogsbränder som härjar i närheten av den grekiska huvudstaden Aten.
De flesta döda har hittats i sina hem eller i bilar i strandorten Mati fyra mil öster om Aten. Strax intill en restaurang nära havet i Mati har 26 döda kroppar upptäckts.
UD har inga uppgifter om skadade svenskar.
Grekland • Publicerad 24 juli 2018
Dödssiffran stiger och många saknas i samband med omfattande skogsbränder i närheten av Aten.
Dödssiffran stiger och många saknas i samband med omfattande skogsbränder i närheten av Aten.Foto: Thanassis Stavrakis

Över 100 människor rapporteras skadade, 16 av dem barn. Elva personer har allvarliga skador, enligt en talesperson för den grekiska regeringen, skriver AFP.

Vid en restaurang vid havet i strandorten Mati hittades 26 döda kroppar, enligt grekiska Röda Korset. Den totala dödssiffran efter bränderna ska ha stigit till fler än 60 döda, uppger Evangelos Bournous, borgmästare i den drabbade hamnstaden Rafina.

Annons

– Antalet döda stiger, det är redan fler än 60, säger han till tv-kanalen Skai enligt Reuters.

Svenske Marcus Persson befann sig på ett hotell strax norr om Rafina under måndagen. Han och övriga gäster uppmanades att ta sig till stranden i närheten, berättar han för SVT Nyheter.

– Folk stod och tryckte för att komma undan all rök. De satt med handdukar för att täcka för ögon och mun för att inte få i sig röken.

Människor som samlats på stranden plockades upp av båtar och kördes sedan med bussar till hotell i Aten.

Resebolaget Solresor hade tolv svenska turister i det branddrabbade området, rapporterar SR Ekot. Svenskarna evakuerades till hotell i centrala Aten sent på måndagskvällen.

– I nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar skadats, säger Per Karlsson från UD:s presstjänst till TT.

UD uppmanar svenskar som är i Grekland eller på väg till Grekland att följa lokala medier och instruktioner från de lokala myndigheterna.

Människor samlade vid stranden i orten Mati, på flykt från de största bränderna på tio år.
Människor samlade vid stranden i orten Mati, på flykt från de största bränderna på tio år.Foto: Thanassis Stavrakis

Mati ligger nära Rafina och regionen är populär bland inhemska turister, framför allt pensionärer och barn som åker på läger.

– Mati är inte ens en ort längre. Jag såg lik, utbrända bilar. Jag är lycklig att jag lever, säger en kvinna till tv-kanalen Skai.

Många som tros befinna sig i området har inte gått att lokalisera.

Annons

Danska researrangören Bravo Tours, som under natten rapporterat tre danska turister som saknade, meddelar tidigt på morgonen att de har kommit i kontakt med dem och att de är i säkerhet, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Människor uppmanas att evakuera området, där hundratals hus har förstörts. Många har fått fly till stränder öster om Aten för att räddas med båtar.

Över 300 brandmän, fem flygplan och två helikoptrar deltar i räddningsarbetet, sade Atens brandchef Achille Tzouvaras till AFP på måndagen. Även armén har kallats in för att bekämpa bränderna.

Ett lokalt nödläge har utfärdats i regionen Attika och, liksom Sverige i sommar, har Grekland vänt sig till EU för att via unionens samarbete få hjälp med att bekämpa bränderna, både från luften och på marken.

Hjälp väntas från bland annat Cypern.

Bränderna är de största i området på tio år.

De kraftiga vindarna och den höga temperaturen, uppemot 40 grader, har försvårat räddningsarbetet. Väster om huvudstaden har en av Greklands mest vältrafikerade motorvägar mellan Aten och staden Korinth stängts av. En bred rökpelare stiger mot himlen över huvudstaden och Akropolis.

Berget glöder vid orten Mati öster om Aten. Nödläge har utfärdats i regionen Attika.
Berget glöder vid orten Mati öster om Aten. Nödläge har utfärdats i regionen Attika.Foto: Thanassis Stavrakis
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons