Nyheter

Skogsbränder härjar i Australien

Australien Artikeln publicerades
Skogsbränder härjar just nu i delstaten Victoria i Australien. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Skogsbränder härjar just nu i delstaten Victoria i Australien. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Flera stora skogsbränder härjar i södra Australien.Människor har tvingats lämna sina hem och boskapsdjur har dött i lågorna.

Bränder rasar i terrängen på flera platser, över stora områden i delstaten Victoria.

Över tio bostadshus har förstörts i lågorna, rapporterar ABC News. Bränderna började under kvällen lokal tid och växte snabbt bortom kontroll.

– Det rör sig om stora bränder. De kommer att bli ännu större innan vi får kontroll över dem, säger Craig Lapsley, ansvarig för katastrofarbete i delstaten.

Skogsbränderna tros ha börjat när blixtar slagit ned i skogarna. Värme och starka vindar har försvårat släckningsarbetet.

Flera större samlingslokaler har öppnats för invånare som måste lämna sina hem. Samtidigt har vissa vägar stängts på grund av risken för att bilister omringas av elden eller får svårt att köra i den täta röken. De som bor närmast de värst drabbade områdena har därför uppmanats att hellre stanna hemma, skriver The Sydney Morning Herald.

Elle Moyle var med när hennes vän gifte sig på en gård.

– Vi kände lukten i festlokalen och inom tio minuter var himlen helt röd. Flammorna var bara 100 meter bort, och det blåste galet mycket, säger hon till ABC, och tillägger att gästerna tog skydd i ett stall innan de kunde evakueras i bussar.

Det finns inga rapporter om att någon har skadats eller att någon saknas, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Skogsbränder är vanliga under Australiens heta och torra somrar, i de lättantändliga skogarna av eukalyptusträd. I januari ledde skogsbränder till att hundratals personer fick evakueras via båt från stränder i en nationalpark söder om Sydney.

I en rad skogsbränder i Victoria 2009 omkom 173 människor och över 400 skadades.

Även i norr ställer extremt väder till det för australierna i helgen, enligt AFP. I staden Darwin har en kategori 2-cyklon dragit ner träd över gatorna och lett till stora strömavbrott. Inte heller i Darwin har någon skadats.