Annons
Nyheter

Sex utan samtycke blir kriminellt

Trots kritik går regeringen vidare med samtyckeslagen för sex. Från den 1 juli i år blir sex utan samtycke olagligt.
– Är det inte frivilligt, ja, då är det ett övergrepp. Jag tror att det är viktigt att uppnå den tydligheten i lagstiftningen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Brott • Publicerad 20 mars 2018
Justitieminister Morgan Johansson (S) tror att en ny samtyckeslag kommer att leda till fler fällande domar. Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson (S) tror att en ny samtyckeslag kommer att leda till fler fällande domar. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Lagrådet sågade regeringens förslag och ifrågasatte om lagen ens behövs – mycket täcks redan in av existerande lagar. Men Morgan Johansson håller inte med. Han tror att den nya lagen kan leda till fler fällande domar.

– Ja, jag tror att antalet uppklarade brott kommer att öka. Framförallt genom kombinationen av starkare och bredare lagstiftning tillsammans med ökat stöd till brottsoffer, säger han.

Annons

När regeringen i dag lämnar över lagförslaget till riksdagen breddas vilka handlingar som anses vara kriminella. Till exempel införs ett oaktsamhetsbrott, där man inte behöver bevisa att det funnits uppsåt, som vid våldtäkt. Dessutom skärps straffet för grov våldtäkt.

Lagrådet ansåg också att lagen var för otydlig och att det inte på förhand gick att veta vad som var olagligt eller inte. På den punkten går regeringen lagrådet till mötes och förtydligar vad domstolen ska titta på.

– Men vi ändrar inte på grundprincipen, att det är frivilligheten som ska avgöra om det är ett övergrepp eller inte. Det skiljer sig från dagens lagstiftning, där man måste visa om det förekommit våld, hot, tvång eller om målsägaren varit i en särskilt utsatt situation, säger Morgan Johansson.

Det lilla tillägget i lagtexten lyder: vid bedömning av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivilligheten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt.

I våldtäktsfall står ofta ord mot ord och det är svårt att bevisa vad som hänt, eftersom det i allmänhet inte finns några vittnen.

– Bevisfrågorna kommer man inte tillrätta med på det här sättet, säger Morgan Johansson.

– Man måste ju bevisa att handlingarna verkligen har genomförts. Det ändrar vi inte på.

Han tror att lagen kommer att ha "ett väldigt förebyggande budskap", alltså att det ska stå klart för alla att sex bygger på frivillighet.

För att understryka detta ger regeringen Brottsoffermyndigheten i uppdrag att genomföra en utbildnings- och informationskampanj riktad till alla mellan 13 och 25 år. Myndigheten kommer att få 5 miljoner kronor om året för detta.

Morgan Johansson räknar med att få stöd för samtyckeslagen i riksdagen, så att den kan börja gälla den 1 juli i år.

Maria Davidsson/TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons