Nyheter

SD välkomnar KD:s flyktingutspel

Nyheter Artikeln publicerades

Kristdemokraterna vill dra ned på flyktingars bidrag och övergå från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson välkomnar utspelet.

– I någon mening är det ett genombrott för oss, säger Karlsson.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund var mycket tydlig på en punkt vid sin presskonferens om partiets förslag.

– Jag är trött på att alla diskussioner börjar och slutar med Sverigedemokraterna, sade han.

För KD:s del handlar det inte om att stänga någon bom vid gränsen utan att värna asylrätten och att Sverige ska vara en fristad undan krig och förföljelse.

Men trots det välkomnar alltså SD förslagen.

– Det är välkommet att man vill minska asylinvandringen och att man är beredd att diskutera frågorna på ett mer sakligt och problematiserande sätt, säger tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson.

Kristdemokraterna föreslår att ett nytt etableringsavdrag ska införas, vilket ger en nyanländ möjligheten att tjäna 100 000 kronor per år i fem år utan att betala inkomstskatt. Det skulle öka incitamenten för att söka jobb och göra det lönsamt att också ta deltids- eller säsongsjobb, enligt KD.

Samtidigt föreslår KD att etableringsstödet för nyanlända sänks för att finansiera förslaget. Ett annat förslag är att bara utfärda tillfälliga uppehållstillstånd de första tre åren, i stället för permanenta tillstånd. Om den asylsökande skaffar jobb kan tillståndet bli permanent.

Att övergå till tillfälliga uppehållstillstånd och minska etableringsstödet tycker Mattias Karlsson är bra. Men skatteförslaget avvisar han bestämt.

– Det är helt oacceptabelt att införa olika skatter, det är principiellt förkastligt och diskriminerande, säger han.

Ändå betraktar han KD:s utspel som något av ett genombrott för SD. Det kan få stor betydelse för SD:s inställning i en kommande statsministeromröstning.

– Om Alliansen ställer sig bakom detta och om man bryter migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet så kommer det absolut att påverka framöver hur vi ställer oss i en statsministeromröstning, säger Karlsson.

Förslagen är inte förankrade inom Alliansen. Moderaternas föreslagna nya partiledare, Anna Kinberg Batra, välkomnar diskussionen, men vill inte kommentera de enskilda förslagen. Samma sak säger FP-ledaren Jan Björklund. Båda partierna arbetar med egna integrationspolitiska förslag just nu.

Men Miljöpartiets språkrör, klimat- och miljöminister Åsa Romson, anser att Hägglund skickar fel signaler.

– Vill vi ha ett öppet Sverige som är med sin tid och med i en globaliserad värld, då ska vi inte se flyktingar som kostnader, säger Romson.