Annons
Nyheter

SD söker samarbete mot regeringen

Även Sverigedemokraterna vill avskaffa regeringens halverade arbetsgivaravgift för ungdomar och hoppas på samarbete med övrig opposition.
Nyheter • Publicerad 25 april 2012
Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Men S-ledaren Stefan Löfven ger kalla handen och M-ledaren Fredrik Reinfeldt oroar sig inte.

När även SD nu vill överge den så kallade ungdomsrabatten, som kostar 16 miljarder kronor per år, så finns det en majoritet i riksdagen mot reformen. SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist flörtade på onsdagen öppet med den övriga oppositionen.

Annons

Men S-ledaren Stefan Löfven var tämlig kallsinnig.

– Vi kan inte ta någon hänsyn till om de halkar fram och tillbaka med sina uppfattningar. Vill Sverigedemokraterna rösta på vårt förslag är de liksom andra partier välkomna att göra det, sade han.

Det tycker Erik Almqvist (SD) är barnsligt.

– Det är väl självklart att man samtalar med dem som kan hjälpa en att genomföra ens politik, sade han.

Reinfeldt inte oroad

Att SD nu säger sig vara beredda att avskaffa ungdomsrabatten, och att det därmed finns en majoritet för det i riksdagen, skrämmer inte statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Det är klart att jag beklagar att både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, som det verkar, går till val på att göra det väsentligt dyrare att anställa unga. Men jag noterar samtidigt att ledande socialdemokrater under dagen sagt att de inte tänker lyssna till den här typen av lockrop, säger Reinfeldt till TT.

Höjd a-kassa

I sin vårmotion föreslår SD också en minskning av asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent. Asyl ska bara ska beviljas i enlighet med FN:s flyktingkonvention, uppehållstillstånd ska bara ges temporärt och kraven på anhöriginvandring ska skärpas.

Slopandet av den halverade arbetsgivaravgiften vill SD bland annat använda till mer riktade åtgärder. Det handlar bland annat om sänkt arbetsgivaravgift för små- och medelstora företag och särskilda lärlingsjobb.

Annons

SD vill även höja taket i a-kassan till 900 kronor per dag, återinföra 300-dagarsregeln och göra A-kassan obligatorisk.

Kostnaderna för SD:s reformer presenteras först till hösten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons