Annons

Säpo: Hotet mot Sverige större än på länge

De extremistiska miljöerna växer. Hotet är störst från den våldsbejakande islamistiska sidan, men aktiviteterna i vit makt-miljön har varit påfallande många.
Det konstaterar Säkerhetspolisen i sin årsbok för 2017, där man pekar på ett försämrat säkerhetsläge.
Säkerhet • Publicerad 22 februari 2018
Foto: Christine Olsson/TT

– Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss, säger Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef, vid en pressträff där årsboken presenteras.

Förre Säpo-chefen Anders Thornberg, som gått över till tjänsten som rikspolischef, skriver i förordet till boken att "säkerhetsläget i vår del av världen har försämrats, och hotet mot Sverige är större än det varit på många år".

Annons

Även tillväxten i de extremistiska miljöerna oroar Säpo. Tidigare har man redogjort för att antalet individer i de våldsbejakande extremistiska miljöerna på några år ökat från hundratals till tusentals.

Dagligen inkommer stora mängder underrättelser om misstänkta hot mot Sverige, enligt Fredrik Hallström, biträdande enhetschef för bland annat kontraterror. Han ger några exempel:

– En aktör har fått ett uppdrag av IS att detonera en bomb mot en byggnad i Sverige. En aktör som sympatiserar med IS efterfrågar vapen och explosiva ämnen av okänd anledning.

När det gäller den autonoma, eller vänsterextremistiska, miljön, konstaterar Säpo att den varit ganska tillbakadragen de senaste åren.

"Vilket till stor del är polisens och Säkerhetspolisens förtjänst", uppger Ahn-Za Hagström, senior analytiker, i rapporten.

Samtidigt noterar Säpo att ett nytt nordiskt autonomt nätverk grundats under året:

"Det observerades under G20-mötet i somras då våldsamma kravaller utbröt i Hamburg. Det nätverket kan vara ett embryo till en större organisation med möjligheter att lyckas etablera sig."

För att stävja extremistmiljöerna måste alla goda krafter i samhället hjälpas åt, säger Charlotte von Essen.

Hon framhåller också att Säpo dagligen utbyter underrättelser med andra länder och att det ger resultat.

– Under 2017 skedde flera gripanden av terrorister runt om i Europa tack vare detta samarbete.

Annons

Säpo redogör också för hur man arbetar för att skydda valet i september. Säpo konstaterar att det svenska valsystemet är "robust". Samtidigt varnar man för att det inte går att utesluta att främmande makt kommer att utnyttja valrörelsen under 2018 för att stärka motsättningarna i samhället och försöka försvaga demokratin.

"Sedan förra valet har det politiska landskapet blivit mer fragmenterat och polariserat. Utvecklingen, som också inneburit att samtalstonen hårdnat, innebär ett ökat hot mot den som är politiskt aktiv", skriver Säpo.

Säpo har tidigare meddelat att man bland annat ger ut en ny upplaga av en handbok i personlig säkerhet, som skickas till omkring 50 000 politiker på olika nivåer.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons