Nyheter

Sabotage mot svensk blockadbrytare

Nyheter Artikeln publicerades

Ett av fartygen i flottan som ska försöka bryta Israels Gazablockad har utsatts för sabotage.

Det är passagerarbåten Juliano, på vilken de svenska aktivisterna ska färdas.

På måndagen upptäcktes att propellerhuset förstörts och propelleraxeln skurits av på Juliano, som ägs av Ship to Gaza i Sverige, Norge och Grekland.

– Det har skett under vattnet så dykare måste ha använts, säger den norska delegationens talesman Torstein Dahle till norska tidningen Dagbladet.

Juliano ligger i hamnen i Pireus utanför Aten och väntar tillsammans med andra fartyg i Gazaflottan på tillstånd från grekiska myndigheter att avsegla. Planerna är att det ska ske mot slutet av veckan. Efter en inspektion av skadorna bedöms att reparationerna ska kunna bli klara innan dess, skriver svenska Ship to Gaza i ett pressmeddelande.

"Det är en sak att främmande makt pressar den grekiska regeringen att fördröja vår seglats med byråkratiskt krångel. Det är en helt annan sak att fientliga agenter opererar på grekiskt territorium. Det är hög tid för det internationella samfundet att sätta ner foten och säga: Nu räcker det!" säger Ship to Gazas svenske talesman Mattias Gardell i ett uttalande.

Vid förra årets Gaza-konvoj upptäcktes oförklarliga tekniska fel på flera båtar sedan de lämnat grekiska hamnar, skriver Dagbladet.