Annons
Nyheter

Saabhöjdare lönelyfte 663 procent

I Trollhättan stod Saab stilla, pengarna räckte inte till räkningarna och orosmolnen hopade sig. Då gav styrelsen i Swedish Automobile, Saabs ägare, sig själv ett rejält lönelyft.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2011
Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

Styrelsens ordförande Hans Hugenholtz fick tidigare 147 150 kronor. Nu höjdes ersättningen till 931 500 kronor. Det är en ökning med 633 procent, uppger TV4 Nyheterna, som läst styrelsens protokoll.

Maurizio La Noce, en annan styrelseledamot, höjde ersättningen från 147 150 kronor till 611 163 kronor.

Annons

Beslutet togs vid bolagsstämman den 19 maj då Spyker bytte namn till Swedish Automobile.

Spyker motiverar lönelyften med att arbetsbördan för styrelseledamöterna ökat betydligt under Saab-tiden. Dessutom hade styrelsen utökats med två personer 2010 och de hade fått bättre ersättning än de som redan satt i styrelsen och nu skulle skillnaderna utjämnas.

De gamla arvodena hade gällt sedan 2004.

Debatten i samband med bolagsstämman handlade mest om Victor Mullers rätt att ta emot en stor bonus, trots det dystra läget för Saab. Muller hade då blivit både vd och styrelseordförande i Saab, sedan tidigare vd:n Jan Åke Jonsson avgått.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons