Så mycket kostar det att plugga

Nyheter 2012-07-09

Trots att studiemedlen vid årsskiftet höjdes för tredje året i rad anser en majoritet av dem som lever på studiemedel att pengarna inte räcker enligt en rapport från Centrala studiestödsnämnden, CSN.


FAKTA

Räkneexempel

Att plugga på högskola är en hårdträning i konsten att vända på slantarna. Så här mycket kostar det att plugga och att betala tillbaka lånen:

Läkare

5,5 års studier, totalt utbetalt lån 336 820 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2043. Summa att betala: 480 941 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 16 102 kronor/år, 1 342 kronor/månad.

Civilingenjör

5 års studier, totalt utbetalt lån 306 200 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2042. Summa att betala: 432 369 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 14 760 kronor/år, 1 230 kronor/månad.

Högskoleingenjör

3 års studier och totalt utbetalt lån 183 720 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2040. Summa att betala: 260 024 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 9 233 kronor/år, 769 kronor/månad.

Sjuksköterska

3 års studier, totalt utbetalt lån 183 720 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2040. Summa att betala: 260 024 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 9 233 kronor/år, 769 kronor/månad.

Specialistsjuksköterska

3 år studier + 1 år för specialistkompetens. Totalt utbetalt lån 244 960 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2041. Summa att betala: 346 127 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 12 049 kronor/år, 1 004 kronor/månad.

Lärare (förskola, låg- och mellanstadiet)

3,5 års studier, totalt utbetalt lån 214 340 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2041. Summa att betala: 306 491 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 10 671 kronor/år, 889 kronor/månad.

Lärare (högstadie- och gymnasielärare)

4,5 års studier, totalt utbetalt lån 275 580 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2042. Summa att betala: 393 628 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 13 439 kronor/år, 1 120 kronor/månad. *Anger vad studenten sammanlagt kommer att betala tillbaka till CSN, inklusive expeditionsavgifter och ränta.

Källa: CSN


– Att få ekonomin att gå ihop är ett pussel som få studenter klarar av, säger Erik Pedersen, vice ordförande för SFS, Sveriges förenade studenter.

Omöjlig ekvation

Den som tar ut maximalt lån och bidrag får i år ut 8 920 kronor i månaden att leva på. Men det är enligt SFS en omöjlig ekvation, som i sin årliga studentbudget konstaterar att studenten går back med 740 kronor i månaden. Det är dubbelt så mycket som 2011 och beror framförallt på att levnadskostnaderna i samhället har ökat.

Ur det perspektivet är det inte så konstigt att nästan varannan student arbetar parallellt med studierna. – Många tvingas att jobba extra och det tar fokus från studierna, säger Erik Pedersen.

Vilket är ditt råd till studenter för att få ekonomin att gå ihop?

– Spara in på alla omkostnader och försök leva så billigt som möjligt. Det handlar om att laga matlådor, gärna bo ihop med andra och dela på utgifterna.

Den som börjar plugga i höst med fullt studielån får dessutom räkna med en återbetalning på omkring 1 000 kronor i månaden om 10 år.

Rekordmånga vill plugga

Totalt har 358 000 personer sökt till någon av landets 20 000 utbildningar på universitet och högskolor i höst, enligt VHS. Det är det största antalet sökande någonsin.

Den som studerar på heltid och tar maximalt studiestöd får totalt 8 920 kronor i månaden. Av dessa är 2 796 kronor bidrag och 6 129 kronor lån. Genomsnittsskulden för studielån är i dag 129 151 kronor per person.

Sex månader efter avslutade studier ska lånet börja betalas tillbaka. Återbetalningstiden är maximalt 25 år och hela skulden ska vara betald senast i slutet av det år då 60–årsdagen infaller.

Nästan en halv miljon i studieskuld för läkaren

Läkare, lärare, ingenjörer och sjuksystrar tillhör de yrken som enligt Arbetsförmedlingens prognoser har en ljus framtid på arbetsmarknaden. I räkneexemplet nedan ges en fingervisning om vad dessa attraktiva utbildningar kostar – och när de är betalda. Exemplen utgår från att studenten är född 1990, inleder sina studier höstterminen 2012 och tar ut både fullt studielån och studiebidrag. Räntan på lånet är 2,5 procent under hela beräkningsperioden.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

70 år gamla – men nu ska träden sågas ner

Borås [Uppdaterad i dag 18:55]

De gamla lindarna på Västerlånggatan är snart ett minne blott. Läs mer

 

centrumträden

Vad tycker du om lindarna?

Visa resultat
Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.