Så mycket kostar det att plugga

Nyheter 2012-07-09

Trots att studiemedlen vid årsskiftet höjdes för tredje året i rad anser en majoritet av dem som lever på studiemedel att pengarna inte räcker enligt en rapport från Centrala studiestödsnämnden, CSN.


FAKTA

Räkneexempel

Att plugga på högskola är en hårdträning i konsten att vända på slantarna. Så här mycket kostar det att plugga och att betala tillbaka lånen:

Läkare

5,5 års studier, totalt utbetalt lån 336 820 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2043. Summa att betala: 480 941 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 16 102 kronor/år, 1 342 kronor/månad.

Civilingenjör

5 års studier, totalt utbetalt lån 306 200 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2042. Summa att betala: 432 369 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 14 760 kronor/år, 1 230 kronor/månad.

Högskoleingenjör

3 års studier och totalt utbetalt lån 183 720 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2040. Summa att betala: 260 024 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 9 233 kronor/år, 769 kronor/månad.

Sjuksköterska

3 års studier, totalt utbetalt lån 183 720 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2040. Summa att betala: 260 024 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 9 233 kronor/år, 769 kronor/månad.

Specialistsjuksköterska

3 år studier + 1 år för specialistkompetens. Totalt utbetalt lån 244 960 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2041. Summa att betala: 346 127 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 12 049 kronor/år, 1 004 kronor/månad.

Lärare (förskola, låg- och mellanstadiet)

3,5 års studier, totalt utbetalt lån 214 340 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2041. Summa att betala: 306 491 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 10 671 kronor/år, 889 kronor/månad.

Lärare (högstadie- och gymnasielärare)

4,5 års studier, totalt utbetalt lån 275 580 kronor.

Skulden beräknas vara slutbetald vid utgången av år 2042. Summa att betala: 393 628 kronor.* Återbetalning efter 10 år: 13 439 kronor/år, 1 120 kronor/månad. *Anger vad studenten sammanlagt kommer att betala tillbaka till CSN, inklusive expeditionsavgifter och ränta.

Källa: CSN


– Att få ekonomin att gå ihop är ett pussel som få studenter klarar av, säger Erik Pedersen, vice ordförande för SFS, Sveriges förenade studenter.

Omöjlig ekvation

Den som tar ut maximalt lån och bidrag får i år ut 8 920 kronor i månaden att leva på. Men det är enligt SFS en omöjlig ekvation, som i sin årliga studentbudget konstaterar att studenten går back med 740 kronor i månaden. Det är dubbelt så mycket som 2011 och beror framförallt på att levnadskostnaderna i samhället har ökat.

Ur det perspektivet är det inte så konstigt att nästan varannan student arbetar parallellt med studierna. – Många tvingas att jobba extra och det tar fokus från studierna, säger Erik Pedersen.

Vilket är ditt råd till studenter för att få ekonomin att gå ihop?

– Spara in på alla omkostnader och försök leva så billigt som möjligt. Det handlar om att laga matlådor, gärna bo ihop med andra och dela på utgifterna.

Den som börjar plugga i höst med fullt studielån får dessutom räkna med en återbetalning på omkring 1 000 kronor i månaden om 10 år.

Rekordmånga vill plugga

Totalt har 358 000 personer sökt till någon av landets 20 000 utbildningar på universitet och högskolor i höst, enligt VHS. Det är det största antalet sökande någonsin.

Den som studerar på heltid och tar maximalt studiestöd får totalt 8 920 kronor i månaden. Av dessa är 2 796 kronor bidrag och 6 129 kronor lån. Genomsnittsskulden för studielån är i dag 129 151 kronor per person.

Sex månader efter avslutade studier ska lånet börja betalas tillbaka. Återbetalningstiden är maximalt 25 år och hela skulden ska vara betald senast i slutet av det år då 60–årsdagen infaller.

Nästan en halv miljon i studieskuld för läkaren

Läkare, lärare, ingenjörer och sjuksystrar tillhör de yrken som enligt Arbetsförmedlingens prognoser har en ljus framtid på arbetsmarknaden. I räkneexemplet nedan ges en fingervisning om vad dessa attraktiva utbildningar kostar – och när de är betalda. Exemplen utgår från att studenten är född 1990, inleder sina studier höstterminen 2012 och tar ut både fullt studielån och studiebidrag. Räntan på lånet är 2,5 procent under hela beräkningsperioden.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Ikea eller buddhism?

Blogg [Uppdaterad i dag 19:49]

Fascinerande hur ett upplägg kan ha två helt olika utfall mellan två grupper. Dagens föreläsningar med Lucas Henriksson, buddhistisk munk från Ulricehamn var ett bevis på detta. Läs mer på Lärarbloggen!


TV: BT:s reporter skräck– slagen i nya galna banan

Borås [Uppdaterad i dag 15:26]

1,4 kilometer lång. Hastigheter på 100 km/h. Känsla av viktlöshet: tre gånger. Häng med BT:s Johanna och Therese genom Lisebergs Helix.

 


Dagens fråga

 

Servicekontoret

Gör Borås stad rätt som överklagar domen om Servicekontoret?

Visa resultat

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om religion och konflikter

"Religionen får skulden för mycket av det elände som utspelas i världen idag: Utvecklingen i Egypten, förföljelserna av muslimer i Burma och Centralafrikanska republiken, förföljelserna av kristna i Syrien, Somalia och Irak. Och så vidare. Men är det religionen som är drivkraften i nämnda exempel? Jag tror inte det."

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om ÅFF:s obehöriga spelare:

"Min egen inställning är att matcherna huvudsakligen ska avgöras efter kamp på planen, inte efter diskussioner i kontorsmiljö."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.