Nyheter

S vill förbjuda religiösa friskolor

Sverige Artikeln publicerades
Gymnasieminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi.
Foto: Adam Ihse/TT
Gymnasieminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi.

S vill förbjuda religiösa friskolor helt och hållet.

Socialdemokraterna vill få bort de religiösa friskolorna. Sådana hör inte hemma i svensk skola, meddelar civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister (S) Anna Ekström på en pressträff.

– Vi ser en rad problem med de konfessionella inslagen i friskolorna, säger Anna Ekström.

Det handlar enligt S bland annat om att de religiösa skolorna medfört ökad segregationen och vidgade klyftor i samhället och att dessa problem har tilltagit under de senaste åren.

Ingen elev ska utsättas för religiös indoktrinering, är beskedet.

Enligt partiet måste skolan präglas av de värderingar och principer som finns i grundlagen.

– De religiösa friskolorna ska bort, konstaterar Ardalan Shekarabi, som inledde pressträffen med att berätta om sina egna erfarenheter från en förskola i Iran, där en mur byggdes för att – av religiösa skäl – skilja pojkar från flickor.

I Borås har frågan om religiösa friskolor varit extra aktuell på sistone, eftersom kommunen försöker stoppa en muslimsk friskola – som fått klartecken från Skolverket att starta. I Borås finns också sedan många år Borås kristna skola.

I en BT-intervju nyligen utvecklade Ardalan Shekarabi sina egna erfarenheter och berättade att han vill förbjuda religiösa friskolor:

– Jag vill inte ha religiös extremism, finansierad med våra skattemedel, i skolan.

Fakta

Fri från konfessionella inslag

Socialdemokraternas vallöfte är att förbjuda religiösa friskolor. Så här skriver partiet i ett pressmeddelande :

"Skolan ska bygga på kunskap, bildning och likvärdighet där varje elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Därför vill vi socialdemokrater ha en skola fri från konfessionella inslag, med respekt för de internationella åtaganden som Sverige ingått och de nationella minoriteternas ställning".

Visa mer...