Annons
Nyheter

Riksbanken håller räntan oförändrad

Riksbanken beslutar att lämna reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent.
Direktionen håller även fast vid sin prognos som pekar på att räntan kommer att höjas vid slutet av 2019 eller i början av 2020.
Ekonomi (TT) • Publicerad 3 juli 2019 • Uppdaterad 4 juli 2019
Riksbankschef Stefan Ingves levererar ett nytt räntebesked. Arkivbild.
Riksbankschef Stefan Ingves levererar ett nytt räntebesked. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T

Riksbanken konstaterar att den ekonomiska utvecklingen i omvärlden kan påverka svensk ekonomi framöver och understryker vikten av en försiktig penningpolitik.

Därför har en enig direktion beslutat att lämna reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Trots den ökande ekonomiska osäkerheten i omvärlden håller Riksbanken även fast vid sin prognos som pekar på att räntan kommer att höjas vid slutet av 2019 eller i början av 2020.

Beskedet förvånar inte Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

– Vi hade förväntningar på att de inte skulle göra förändringar i räntan eller prognosen. Riksbanken valde att hålla fast i den bana som man lade i april.

Riksbanken tog redan i april ett stort steg mot en mjukare politik, fortsätter Robert Bergqvist.

– Jag tror att riksbanken köper sig tid som vi ser att andra centralbanker gör, man är osäker på hur världen kommer se ut om bara några månader.

Riksbanken bedömer konjunkturen i Sverige som fortsatt stark och konstaterar att inflationen ligger på målet som är två procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons