Annons
Nyheter

Riksåklagaren: Möjligt att gifta bort barn i Sverige

Det finns en lucka i lagen som gör det möjligt att gifta bort barn, påpekar riksåklagaren (RÅ) för regeringen, skriver Dagens Nyheter.
Brott • Publicerad 16 maj 2018 • Uppdaterad 17 maj 2018
Foto: Patrik Lundin / SvD / TT

Bakgrunden är ett fall där en 15-årig flicka giftes bort med en tio är äldre man. Tre personer åtalades för äktenskapsbrott, men friades i tingsrätten och hovrätten.

Efter den friande hovrättsdomen vände sig Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum till RÅ med uppmaningen att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Annons

Men RÅ överklagar inte hovrättens dom. RÅ anser det inte bevisat att de tre åtalade utnyttjat 15-åringens utsatta belägenhet och förmått henne att gifta sig.

Beslutet från RÅ klarlägger att dagens lagstiftning inte förbjuder barnäktenskap, resonerar kammaråklagare Jessica Wenna som drivit majoriteten av målen om äktenskapstvång i de svenska domstolarna.

I september väntas slutredovisning av en utredning om behovet av stärkt skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Utredningen ska ta in RÅ:s beslut och därmed uppmärksamma regeringen på hur lagen fungerar i dag.

– Jag tror att de flesta redan tror att barnäktenskap är förbjudet i Sverige. Men det gäller som sagt inte alla barn, säger Jessica Wenna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons