Nyheter

Rekordmånga oroliga för giftsvampar

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Terje,Pedersen

Rekordmånga oroliga svampplockare har ringt Giftinformationscentralen i september i år.– Vi får jättemycket frågor. Det märks att det är ett fantastiskt svampår, säger överläkare Johanna Nordmark Grass, till Ekot.

Giftinformationscentralen fick över 30 samtal per dygn om misstänkt svampförgiftning under september. Det är mer än dubbelt så många som samma månad förra året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

De flesta kan lugnas av läkare om att det inte är någon fara, men några har fått rådet att söka akutsjukvård.Den som har tagit bild på svampen kan också skicka in den för bedömning och diagnos.– Har man tagit bilder på svampen i sin mobil så kan man skicka dem till oss och då kan vi titta på bilderna. Är det så att vi inte känner oss säkra så har vi en otroligt duktig svampexpert som sedan kan titta vidare på bilderna, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare vid Giftinformationscentralen, till Ekot.

I år har 240 personer hittills sökt vård i samband med svampförgiftning. Vanligen brukar det handla om mellan 50 och 200 personer per år.Dödsfall i samband med svampförgiftning är mycket ovanligt i Sverige.

Fakta

Några av de giftigaste svamparna

Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp: Giftet skadar levern och risken för allvarlig leverskada är stor. Symptom: Tunna diaréer, illamående och kräkningar. Förgiftningen kan leda till döden.

Toppig giftspindling; Giftet skadar njurarna som kan bli helt förstörda. Tecken på förgiftning – illamående, kräkningar, törst, muskelvärk – uppkommer först efter flera dagar.

Röd flugsvamp, brun flugsvamp och panterflugsvamp: Innehåller gifter som stör nervsystemet. Yrsel, förvirring, oro, sänkt medvetande och kramper kan uppkomma. Ibland även illamående och kräkningar.

Stenmurkla: Giftet stör nervsystemet och kan också skada blodkropparna och levern. Tecken på förgiftning är bland annat yrsel, dubbelseende och sluddrigt tal.

Källa: Giftinformationscentralen och Svampkonsulenternas riksförbund.

Visa mer...