Annons
Nyheter

Regn krävs för att släcka bränderna

Stora bränder härjar fortfarande i skogarna i en rad län.
Räddningstjänsten kan inte släcka bränderna utan ihållande regn, men bara enstaka skurar väntas.
Sverige • Publicerad 21 juli 2018
Foto: Kustbevakningen

Vid de större bränderna i länen Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland är läget fortsatt mycket allvarligt.

– Ingen av de här bränderna har vi hopp om att släcka med annat än väderomslag, alltså ihållande regn i flera dagar, säger samordnaren Peter Arnevall vid en presskonferens hos Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

Annons

Vid den stora skogsbranden i Brattsjö i Örnsköldviks kommun har räddningstjänsten lyckats hålla begränsningslinjerna.

– Morgon är alltid trevligt, men allt eftersom brisen övergår till hårdare vind kommer vi att bli mer utmanade, säger Joakim Wahlbäck, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

I Enskogen i Ljusdals kommun började det brinna på en ny plats under natten.

– Elden har flugit cirka två kilometer norrut i skogen, säger Ann-Charlotte Carlqvist vid räddningstjänsten i Ljusdal.

Räddningsledare Robert Strid förklarar vid en pressträff i Färila hur man jobbar med de brandgator som ska stoppa bränderna i Ljusdalstrakten från att sprida sig.

– Brandgatorna är 40–50 meter breda. Vi tar befintliga skogsvägar och breddar dem med skogsmaskiner för att få bort så mycket träd och brännbart som möjligt, säger han, enligt en sändning på helahälsingland.se.

Antalet aktiva Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) totalt i landet har minskat. Just nu berörs invånare i sex områden av meddelandena – i Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län.

I Jämtland går brandbekämpningen bra.

– Övergripande ser det rätt så positivt ut just nu, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland.

Under dagen sätts fler utländska resurser in, enligt MSB. Fem helikoptrar från Tyskland, och en från Litauen är på väg ut.

Annons

Två italienska och två franska brandbekämpningsplan är i gång och arbetar sedan tidigare, och en större grupp danska brandmän. Omkring 140 brandmän och 44 fordon från Polen väntas även ansluta.

”Vi befarar att toppen inte är nådd”

MSB sparar samtidigt resurser för att kunna använda om läget förvärras.

– Vi befarar att toppen inte är nådd, säger Arnevall.

Det är fortfarande mycket varmt och torrt, men det väntas komma några efterlängtade skurar i områdena.

– Det kan komma en del regnskurar och även åska, främst under eftermiddag och kväll men det är svårt att säga exakt var skurarna hamnar. Mängderna kan variera från någon millimeter upp till 10 millimeter, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Vindarna har varit orosmoment de senaste dagarna, men enligt prognoserna handlar det mest om svaga medelvindar under lördagen.

– Men i den här åskluften som uppstår under eftermiddagen är det mycket rörelse och då kan det uppstå byiga vindar som snabbt ändrar riktning och försvårar släckningsarbetet, fortsätter hon.

Regnskurar skulle vara till stor hjälp, enligt Joakim Wahlbäck i Örnsköldsvik.

– Det kan vara skillnaden mellan succé och fiasko. Det kommer absolut att hjälpa till och vi hoppas på prognosen med 15 millimeter regn, säger han.

Sofia Tanaka/TT
Björn Ewenfeldt/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons