Annons
Nyheter

Regeringskris tvingar kungen att stanna hemma

Kung Carl Gustafs planerade resa till Hongkong och Shenzhen i Kina har ställts in, skriver Dagens Industri. Hovet bekräftar uppgifterna för tidningen, och anledningen uppges vara den svenska regeringskrisen.
Kungligt • Publicerad 24 november 2018
Kung Carl Gustaf ställer in resa till Kina. Arkivbild.
Kung Carl Gustaf ställer in resa till Kina. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Delegationsresan till Kina arrangeras av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och skulle ha avgått på söndag.

”Med anledning av den pågående regeringsbildningsprocessen i Sverige har kungen beslutat att avstå från deltagande i IVA:s resa till Hongkong och Shenzhen 25/11-1/12”, skriver hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm i ett mejl till DI.

Annons

Under resan skulle kungen ha träffat både svenska och lokala företagsledare. Det är inte känt om andra i delegationen, som Carl-Henric Svanberg och Jacob Wallenberg, ställer in sin medverkan.

Kungen, Sveriges statschef, har en central roll i regeringsbildningen. När Sverige väl får en ny regering sker det formella skiftet vid en konselj på slottet och där är kungen ordförande. Talmannen redogör för sitt förslag och för riksdagens beslut. Därpå konstaterar kungen att regeringsskiftet ägt rum och så är det klart.

Enligt hovets hemsida finns inga fler planerade resor för kungen de närmaste veckorna, däremot en hel del aktiviteter på hemmaplan som Nobelfestligheter och firande av drottningens 75-årsdag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons