Annons
Nyheter

Rättpsykiatriker: Breivik har en störning - men är inte psykotisk

En påläst och välfungerande person, men med ett behov av att bli beundrad och med sviktande empati.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2012
Foto: Heiko Junge/Scanpix

Rättspsykiatrerna Terje Törrissen och Agnar Aspaas höll fast vid sin slutsats i rätten: Breivik har en antisocial och narcissistisk personlighetsstörning. Men han är inte psykotisk.

Stödda på sina 37 timmar av enskilda samtal med Anders Behring Breivik beskriver rättspsykiatrerna Terje Törrissen och Agnar Aspaas Breivik som en trevlig, påläst och välfungerande person. Samtidigt framstår han som en lättkränkt narcissist med uppblåst självbild och sviktande empati.

Annons

– Narcissismen är genomgående och kan bekräftas av många relativt tidigt. Sju av nio kriterier för narcissistisk personlighetsstörning är uppfyllda, kravet är fem, sade Törrissen på måndagen om diagnosen.

Lite särskiljer

Breivik bedöms också som antisocial. Men han har inte hallucinationer, och är inte depressiv eller självmordsbenägen. Det är få saker som verkligen särskiljer Breivik förutom hans extrema politiska åsikter enligt Törrissen och Aspaas, som inte finner Breivik psykotisk.

– Han övervärderar sin egen betydelse för Norge och Västeuropa. Vi bedömer att risken för nya våldshandlingar är stor. Hans politiska ideologi är oacceptabel, men vi finner ingen grund för att se den som ett uttryck för psykotiska tankeprocesser, sade Aspaas.

Duon har kritiserats för att de kan ha låtit sig luras av Breivik. De gjorde sin undersökning först i februari/mars, då Breivik inte längre satt isolerad. Det, menar de, har de vägt in i bedömningen och kompenserat för, bland annat med den tre veckor långa undersökningen då Breivik observerades dygnet runt.

Genomgång

De medger att Breivik varit svår att undersöka, då han varit i stånd att genomskåda många av frågorna och svarat strategiskt, men att de vänt på alla stenar och gjort en fullständig genomgång av alla sätt att upptäcka psykisk sjukdom hos Breivik.

Under måndagen gick de även igenom tidiga hälsoutlåtanden om Breivik och från tiden efter den 22 juli, där inga signaler om psykos uppfattats av läkare och psykiatrisk personal, samt förhör med Breivik och vittnesmål från hans vänner och familj.

Breiviks mentala hälsa

Frågan om Breiviks tillräknelighet är central för att avgöra om han ska få fängelse eller rättspsykiatrisk vård som straff.

Oslo tingsrätt har fått två rättspsykiatriska rapporter att ta ställning till, som kommit fram till diametralt olika slutsatser.

Torgeir Husby och Synne Sörheim menar att Breivik lider av paranoid schizofreni, att han var och fortsatt är psykotisk. Det gör honom straffrättsligt otillräknelig.

Agnar Aspaas och Terje Törrissen har i stället kommit fram till att Breivik har en antisocial och narcissistisk personlighetsstörning, men att han inte är psykotisk. Det gör Breivik straffrättsligt tillräknelig.

Bägge undersökningarna har kritiserats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons