Annons
Nyheter

Rättegång mot sjuksköterska avslutad

På rättegångens sista dag vände sig Emil Linnells mamma direkt till den 52-åriga sjuksköterskan som i januari nekade hennes son ambulans.
– Du har förstört mitt liv, sade hon.
Nyheter • Publicerad 16 november 2011
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Snyftningar hördes i rättssalen under åklagare Gunnar Fjaestads slutplädering då han gång på gång betonade att sjuksköterskan hade kunnat rädda Emil Linnells liv.

Den åtalades advokat Björn Hurtig anser inte att något brott har begåtts.

Annons

– Det är klart att vi alla inser att det här har gått helt snett. Men jag menar att man måste kunna göra fel, fast man sitter på SOS Alarm, sade han i rätten.

Emil Linnells föräldrar, syskon och vänner fanns på plats även under den tredje rättegångsdagen. Föräldrarnas advokat Jan Freij talade om vilka krav som kan ställas på SOS Alarm.

– Det är en livsviktig funktion i samhället att vi har nödnumret 112 att ringa till i en akut situation. Vi måste visa i rättssalen att vi tar det på största allvar att man har rätt att få en ambulans, sade han.

Eva Linnell Vassilakis tog till orda när rättens ordförande frågade om det fanns något att tillägga.

– Jag kan börja med att tala om att du har förstört mitt liv, sade hon och tittade mot den åtalade.

Hon blev sedan avbruten av advokaten. Rättens ordförande sade att hon inte fick fortsätta

– En människas liv är värt mycket, mycket mer än så, avslutade hon då kort.

Efter rättegången säger Eva Linnell Vassilakis till TT att hon ville "få honom att fatta vad han har förstört".

– Jag är inte ute efter att sparka på honom. Jag vill bara att han ska förstå att det var fel det han gjorde, säger hon.

Åklagaren yrkade på 8–12 månaders fängelse för sjuksköterskan.

Annons

– Hade han skött sitt jobb hade en ambulans varit där cirka fem över sex på morgonen. Fem över sex satt han i en dispyt med Emil angående hans andning, säger Fjaestad till TT.

Dom i målet kommer 30 november.

TT

Emil Linnell nekades ambulans

Tidigt på morgonen den 30 januari ringde Emil Linnell till SOS Alarm från sitt hem i södra Stockholm. Han hade svimningskänsla, smärta och svårt att andas. Trots att han vädjade flera gånger fick han ingen ambulans.

En granne hittade honom senare död. Han dog av brusten mjälte till följd av körtelfeber.

Den 52-åriga sjuksköterskan, som blivit uppsagd, misstänks för grovt vållande till annans död.

SOS Alarm har fått kritik av Socialstyrelsen som har utrett ärendet. Socialstyrelsen arbetar även med en separat utredning om sjuksköterskans agerande.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons