Annons
Nyheter

Pussy Riot-medlem grattade "mördare" – greps

En aktivist från punkkollektivet Pussy Riot och två fotografer har gripits vid en protest i Moskva utanför den ryska säkerhetstjänsten FSB, efterträdaren till Sovjettidens KGB.
Ryssland • Publicerad 20 december 2017 • Uppdaterad 21 december 2017
Två Pussy Riot-aktivister önskar den ryska säkerhetstjänsten "grattis på födelsedagen, mördare". En av dem, Maria Alechina, greps. Den andra undkom.
Två Pussy Riot-aktivister önskar den ryska säkerhetstjänsten "grattis på födelsedagen, mördare". En av dem, Maria Alechina, greps. Den andra undkom.Foto: Olga Borisova

Aktivisten Maria Alechina och kollegan Olga Borisova vecklade ut en banderoll där det stod "Grattis på födelsedagen, slaktare!" vid byggnaden.

Ryssland uppmärksammade på onsdagen de säkerhetstjänstanställdas dag, vilken dessutom sammanföll med 100-årsdagen för skapelsen av KGB:s föregångare.

Annons

Olga Borisova lyckades undkomma, men inte Maria Alechina som 2012 var en av de tre Pussy Riot-medlemmar som utförde den Putin- och regimkritiska performancen "Punk prayer" framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva, maskerade i färgglada balaklavor. De dömdes till två års fängelse för huliganism men fick amnesti i december 2013.

Maria Alechina från Pussy Riot har gripits på nytt. Arkivbild.
Maria Alechina från Pussy Riot har gripits på nytt. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan
KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons