Annons
Nyheter

Politiskt nej till tiggeriförbud

I riksdagen är det bara Sverigedemokraterna som stödjer ett förbud mot tiggeri.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2014
En majoritet av svenskarna vill förbjuda tiggeri på gator, men politikerna säger nej till förbud.
En majoritet av svenskarna vill förbjuda tiggeri på gator, men politikerna säger nej till förbud.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I en Novus-undersökning som TT låtit göra vill 56 procent se ett förbud mot tiggeri. Det förvånar statsvetaren Andreas Johansson Heinö, verksam vid Göteborgs universitet och vid tankesmedjan Timbro.

– Stödet för ett tiggeriförbud är anmärkningsvärt starkt. Det är värt att notera att det utöver SD och enstaka opinionsbildare inte är några andra som politiserat frågan och försökt mobilisera kring en förbudslinje. Trots detta är alltså en överväldigande majoritet för ett förbud, säger han.

Annons

Men i riksdagen är det bara Sverigedemokraterna som vill ha ett förbud mot tiggeri. Det handlar då om "utländskt tiggeri".

Bara SD

Moderaterna tog ett beslut på sin stämma i oktober att "överväga att kriminalisera utnyttjande av någon annans utsatta ställning i samband med organiserat tiggeri".

– Vi är emot att förbjuda tiggeri, det är som att förbjuda fattigdom. Man ska kunna be om hjälp utan att det är straffbart. Däremot vill vi se om man kan förbjuda att personer utnyttjar andra, som ett komplement till människohandelslagen, säger Anti Avsan (M) i justitieutskottet.

Socialdemokraterna säger också nej.

"Befängd idé"

– Man kan inte förbjuda fattigdom. Tiggeriet är ett symptom på hur fattigdomen ser ut i Europa nu, och det måste förebyggas med sociala insatser för att minska klyftorna. Det gäller i Sverige, man också andra europeiska länder, säger partiets rättspolitiske talesman Morgan Johansson (S).

Hans Caldaras, artist, författare och själv rom, tycker att ett förbud är en befängd idé. Människor tigger för att överleva, säger han och undrar vad man ska göra med dem som skänker pengar.

– Ska det vara brottsligt att ge en slant? Blir jag en medbrottsling då?

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons