Annons
Nyheter

Politiker vill utreda tredje juridiskt kön

En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som Sveriges Radios Ekot har gjort.
Politik • Publicerad 18 januari 2018
En majoritet i Sveriges riksdag är positiva till att utreda införandet av ett tredje juridiskt kön. Arkivbild.
En majoritet i Sveriges riksdag är positiva till att utreda införandet av ett tredje juridiskt kön. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En statlig utredare föreslog nyligen att en utredning av frågan ska göras. Om det blev verklighet skulle det, enligt förslaget, innebära ett rättsligt erkännande av icke-binära, det vill säga personer som inte definierar sig enligt könskategorierna kvinna eller man. Även könsneutrala personnummer skulle införas. Utredningen är under året ute på remiss.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är positiva. Alliansen är splittrad i frågan. Liberalerna och Centerpartiet säger ja till en utredning, medan Kristdemokraterna och Moderaterna säger nej.

Sverigedemokraterna säger att de kan tänka sig en utredning, men vill utreda om man överhuvudtaget ska ha juridiskt kön.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons