Nyheter

Polisen: Vi har hittat kroppsdelar

Nyheter Artikeln publicerades

Polisen i Köpenhamn har hittat kvarlevor efter den svenska journalisten Kim Wall som man misstänker mördades av ubåtsbyggaren Peter Madsen i början av augusti.

Vid en presskonferens på polishusets gård i Köpenhamn berättade vice polisinspektör Jens Møller om de fynd som gjordes av dykare i Kögebukten utanför Köpenhamn på fredagen.

Polisen hittade på torsdagen och fredagen plastpåsar som innehöll kroppsdelar, Kim Walls kläder samt en kniv.

Enligt tidningen Ekstra-Bladet bärgade polisen på fredagen någonting som hittats i Kögebukten där man dykt efter Kim Walls kvarlevor.

Kim Wall gick ombord med ubåtsbyggaren Peter Madsen på ubåten UC3 Nautilus torsdagen den 10 augusti. Hon anmäldes saknad natten till den 11 augusti och tidigt samma morgon började sökandet efter ubåten. På förmiddagen siktades ubåten och Madsen meddelade via radio att han var på väg till hamn. En timme senare sjunker plötsligt ubåten och Peter Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte.

Hennes torso hittades vid Amagers sydkust den 21 augusti. Sedan dess har dykningar pågått för att hitta fler kvarlevor.

Peder Madsen är häktad misstänkt för mord.

Fakta

Detta har hänt i ubåtsfallet

Kim Wall, en svensk journalist bosatt i Danmark, skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Under natten mot fredagen slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt till sin kajplats. Tidigt på fredagsmorgonen påbörjas sökandet efter ubåten UC3 Nautilus, som är 17,8 meter lång och väger 40 ton. Klockan 10.14 på fredagen syns ubåten vid Kögebukten, söder om Köpenhamn. Madsen meddelar då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen. Vid 11-tiden sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte. Madsen hävdar att han släppte av henne kvällen före. Den tekniska undersökningen visar sedan att han sänkt ubåten med flit.

Måndagen den 21 augusti hittas en kvinnotorso i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Enligt polisen har kroppen stympats med avsikt. På onsdagen, den 23 augusti, bekräftar polisen att det är Kim Wall som har hittats död. Kvarlevorna har identifierats med dna. Torson och blod från ubåten har matchats med dna från Kim Walls tandborste och hårborste.

Misstänkte Peter Madsen har i Köpenhamns byret (tingsrätten) sagt att han "begravde" Kim Wall till sjöss sedan hon dött i en olycka ombord på hans ubåt. Madsen är häktad misstänkt för mord.

Polisen har fortsatt att söka efter Kim Walls kvarlevor. Fredagen den 6 oktober gör polisen fynd i Kögebukten och skriver på Twitter att fynden förmodligen har koppling till ubåtsfallet.

 

Visa mer...