Annons
Nyheter

Polischef avgick efter bombblunder

Chefen för Slovakiens gränspolis avgick på torsdagen som en följd av en misslyckad säkerhetsövning nyligen på flygplatsen i staden Poprad.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2010

Polisen hade smusslat ned en förpackning med ett sprängämne i en ovetande resenärs ryggsäck för att testa om sprängämnet upptäcktes i säkerhetskontrollen.

En bombhund gjorde sin plikt och markerade för sprängmedlet, men genom en kommunikationsmiss togs inte förpackningen ut, så passageraren kunde kliva ombord på planet till Dublin utan att ha en aning om vad han hade med sig.

Annons

Först flera dagar senare kontaktade slovakiska polisen sina irländska kolleger, som under stort säkerhetspådrag gjorde husrannsakan i mannens bostad i Dublin. Sprängämnet, som aldrig hade försetts med en detonator, låg kvar i ryggsäcken. Mannen släpptes sedan slovakiska polisen förklarat det inträffade och bett sina kolleger om ursäkt.

Slovakiens inrikesminister Robert Kalinak sade på torsdagen att han hade accepterat gränspolischefens avgångsansökan. Han påpekade att det hela orsakades av den dumma mänskliga faktorn och att den ansvarige polismannen kan räkna med någon sorts straff.

Oberoende säkerhetsexperter har varit mycket kritiska mot att polisen utsatte en oskyldig passagerare för experimentet, i stället för att låta en civilklädd polis testa säkerhetsberedskapen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons