Nyheter

Polischef avgick efter bombblunder

Chefen för Slovakiens gränspolis avgick på torsdagen som en följd av en misslyckad säkerhetsövning nyligen på flygplatsen i staden Poprad.

Nyheter

Polisen hade smusslat ned en förpackning med ett sprängämne i en ovetande resenärs ryggsäck för att testa om sprängämnet upptäcktes i säkerhetskontrollen.

En bombhund gjorde sin plikt och markerade för sprängmedlet, men genom en kommunikationsmiss togs inte förpackningen ut, så passageraren kunde kliva ombord på planet till Dublin utan att ha en aning om vad han hade med sig.

Först flera dagar senare kontaktade slovakiska polisen sina irländska kolleger, som under stort säkerhetspådrag gjorde husrannsakan i mannens bostad i Dublin. Sprängämnet, som aldrig hade försetts med en detonator, låg kvar i ryggsäcken. Mannen släpptes sedan slovakiska polisen förklarat det inträffade och bett sina kolleger om ursäkt.

Slovakiens inrikesminister Robert Kalinak sade på torsdagen att han hade accepterat gränspolischefens avgångsansökan. Han påpekade att det hela orsakades av den dumma mänskliga faktorn och att den ansvarige polismannen kan räkna med någon sorts straff.

Oberoende säkerhetsexperter har varit mycket kritiska mot att polisen utsatte en oskyldig passagerare för experimentet, i stället för att låta en civilklädd polis testa säkerhetsberedskapen.