Annons
Nyheter

Polis sköt ihjäl misstänkt man vid brand

En man sköts till döds av polis i samband med en brand i centrala Luleå.
Mannen var misstänkt för grov mordbrand och mordförsök.
Brand • Publicerad 25 mars 2018
En man sköts till döds av polis i samband med en brand i centrala Luleå. Arkivbild.
En man sköts till döds av polis i samband med en brand i centrala Luleå. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vid 18.30-tiden på lördagskvällen ryckte räddningstjänst och polis ut till en fullt utvecklad brand i ett flerfamiljshus i Luleå.

På plats uppstod "en allvarlig situation", enligt polisen. En man i 30-årsåldern blev skjuten av en av poliserna och vid 23-tiden meddelade polisen att denne avlidit på sjukhus av sina skador.

Annons

– När han skjuts så är han misstänkt för försök till mord och grov mordbrand i den här fastigheten, säger Johan Aitamaa vid polisens regionledningscentral till TT.

– Vi får info via telefon om vad som händer på platsen och det är den infon och det som sedan händer när vi kommer dit som gör att han blir misstänkt.

En person som fick rökskador vid branden fördes också till sjukhus. Denne är en av flera målsägande som befann sig i bostaden och som har identifierats i ärendet.

– Jag vet inte exakt hur många som var inblandade, men själva mordförsöket var inte riktat mot patrullen utan skedde i situationen på plats innan, då det bland annat har brunnit i lägenheten, säger Johan Aitamaa.

Ungefär en timme efter larmet var branden släckt. Polisen spärrade av runt bostadshuset och inledde sedan en teknisk undersökning.

Ihjälskjutningen – polisens beslut att avlossa sitt tjänstevapen mot den misstänkte mannen – kommer att utredas av Avdelningen för särskilda utredningar, som handhar internutredningar hos polisen.

Den avlidne mannens anhöriga har underrättats om dödsfallet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons