Annons
Nyheter

Pojkar i rätten för brutalt överfall

Mitt bland folk på Kortedala torg i Göteborg misshandlades den 61-årige mannen så illa av ett tonårsgäng att han hamnade i koma.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2012

En man som förgäves försökte stoppa misshandeln ska vittna i rättegången, som startar på tisdag.

Två pojkar, 15 och 16 år gamla, har åtalats vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för synnerligen grov misshandel av en 61-årig man på Kortedala torg den 18 mars. Men åklagaren anser att fler var delaktiga i det brutala övergreppet.

Annons

– Men vi har inte tillräckligt med bevis för att peka ut några ytterligare, säger kammaråklagaren Carl-Henrik Andersson.

Ovanligt fall

Ursprungligen misstänktes sju pojkar. Att ett tonårsgäng misshandlar en äldre person är mycket ovanligt, enligt Felipe Estrada, professor i kriminologi.

– Mycket av det våld som unga män begår, begås mot andra unga män. I synnerhet när det sker på en offentlig plats, säger Felipe Estrada.

Tonåringarna ska ha skojat med mannens hund vilket upprörde honom. Tumult uppstod och tillsammans med en av pojkarna föll mannen ner i en torrlagd fontän. Där ska misshandeln ha skett med sparkar och slag.

En man, som är ett av åtta kallade vittnen, försökte stoppa överfallet utan att lyckas. Många såg på, men få ingrep. En anledning kan vara att allt ska ha skett väldigt snabbt.

– Folk blir chockade. Det är upprörande att detta sker på en söndagseftermiddag. Mitt på ett torg, säger Carl-Henrik Andersson.

Den 61-årige mannen vaknade upp ur sin koma i maj. Han minns inget av själva händelsen, men ska höras av rätten.

– Vi vill få en bild av hur han var innan och hur han mår nu, säger Andersson.

Medger visst våld

Annons

Även de fem tidigare medmisstänkta kommer att vittna. De två åtalade medger ett visst våld, men inte som åklagaren påstår.

– Min klient har sparkat en eller två gånger på låret för att mannen ska släppa sin bensax om kompisen. Sedan har han sprungit därifrån, säger Anders Lindstrand, 16-åringens advokat.

Åklagaren kommer sannolikt att yrka på sluten ungdomsvård.

– Brottet är så grovt så jag kan inte se någon annan påföljd, säger Carl-Henrik Andersson.

Offret fick men för livet

Den 61-årige mannen fick livshotande skador i form av blödningar i hjärnan samt benbrott på skallbenet. Han låg i koma fram till slutet av maj och minns inget av själva händelsen.

Han har nu nedsatt minnesfunktion, lider av afasi och har synnedsättning på ena ögat.

Straffvärdet för synnerligen grov misshandel är fängelse i fyra till sex år. För unga gäller sluten ungdomsvård och kortare straff på grund av låg ålder.

Rättegången vid Göteborgs tingsrätt börjar på tisdagen och avslutas den 4 september. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons