Nyheter

Pensionsmyndigheten vill slopa fruktat kuvert

Ekonomi Artikeln publicerades
Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten

Ett orangefärgat kuvert på hallmattan, som skapar sådan ångest att en av tre inte väljer att öppna det.

Nu vill Pensionsmyndigheten skrota pappersutskicket av pensionsbeskeden.

Nu landar de orangefärgade kuverten i svenska brevlådor, och med det en ganska påtaglig orange ångest hos många. "Hur ska det gå att leva på det här?" är en tanke som far genom många svenskars huvud, när de ser hur liten den allmänna pensionen blir.

– 25 procent blir oroliga när de får det, men 75 procent blir det inte. Det är i alla fall den största delen, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Orsaken till oron är att brevet inte innehåller hela sanningen.

Det orangefärgade kuvertet innehåller bara den allmänna pensionen, det vill säga pensionen från staten. Tjänstepensionen, som är ett avtal mellan arbetsmarknadens parter, skickas ut separat från respektive pensionsbolag, och är inget som redovisas via den statliga Pensionsmyndigheten.

Men hela pensionen, det vill säga både allmän pension och tjänstepension, finns på Pensionsmyndighetens hemsida och på sajten minpension.se. Där kan man logga in och se hur det blir vid olika pensionsåldrar.

Det är det som Pensionsmyndigheten vill få oss att göra, och så småningom skrota de orangefärgade kuverten.

– Vi vill sluta med utskicken eftersom vi kan ge bättre information i inloggat läge på vår webb. Dels får man helhetsprognosen och dels kan vi anpassa informationen till spararens ålder. Sedan är digitala utskick säkrare än pappersbrev eftersom det krävs e-leg för att komma åt de personliga uppgifterna. Till sist ger digitala utskick en lägre kostnad för Pensionsmyndigheten och därmed för spararna, säger Sten Eriksson.

Många som valt att ha en digital brevlåda, som Kivra till exempel, får dock brevet digitalt.

– Vi skulle helst vilja skicka ut ett vykort i stället, som en påminnelse om att logga in. Det är nu, under sex–sju veckor när utskicken görs som folk orkar ägna någon liten tanke åt sin pension.

Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se, håller med.

– Det har fyllt sin funktion, men pappersutskick ger en så statisk ögonblicksbild. Om man loggar in kan man se olika alternativ, säger hon.

Men att slopa utskicket för alla kan bli svårt. Brevet i det orangefärgade kuvertet innehåller ett myndighetsbeslut om den pensionsrätt man tjänat in. Ett sådant beslut måste delges korrekt, skriftligt och med anvisning om hur man överklagar. Pensionsmyndigheten föreslog redan 2017 att utskicken skulle slopas, men socialdepartementet tyckte inte att det kunde göras på ett rättssäkert sätt. I fjol gjordes ett nytt försök, men så kom både valet och regeringstrasslet emellan.

Men frågan är om man ändå har anledning att bli rädd när det orangefärgade kuvertet nu kommer.

– Det jobbiga är insikten om att man kommer att få mindre pengar som pension än man trott. 60 procent av lönen är realistiskt. Det innebär att den som tjänar 30 000 får 18 000 i pension före skatt. Då inser många att de måste jobba längre eller spara för att få mer, och många kan inte det, säger Kristina Kamp.

Om man inte kan klara sina omkostnader på sin pension krävs förändringar, och det ger förstås ångest, konstaterar hon.

– Fast det är inget som man kan börja fundera på som 60-åring. Det behöver man ta i tidigare än så, säger hon.

Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet FTF, tycker att det finns de som verkligen har anledning att känna ångest inför pensionen.

– De som är unga bör vara oroliga, Den allmänna pensionen sjunker snabbt, med någon procentenhet för varje årskull. De kan ställa in sig på en pension på runt 40 procent av slutlönen. De som har tio år kvar till pensionen behöver bara vara bekymrade, de får en större del, säger han.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel andel personer som inte öppnar sina kuvert.

Fakta

En av tre öppnar inte brevet

Totalt får 7,7 miljoner svenskar sina pensionsbesked nu under februari och mars. 2,9 miljoner av dessa skickas via digitala brevlådor, och kommer alltså inte på papper.

Varje pappersbrev som skickas kostar totalt tre kronor och fem öre. Ett digitalt utskick kostar 0,53 öre. Dessa siffror avser förra årets utskick.

Men trots att utskicken kostar en massa pengar så är det få som hoppar jämfota av glädje när breven kommer. En stor del kastar beskedet rakt i soporna.

Förra året svarade 82 procent att de fått sitt orangefärgade kuvert. Av dessa öppnade bara 78 procent brevet, och 88 procent av dem som öppnat sitt brev läste något av innehållet.

Källa: Pensionsmyndigheten

Visa mer...

 

Fakta

Så möter du din pensionsångest

Våga tro på ett långt liv – tänk inte att du kommer att dö innan det är dags för pension. Bara 9 procent dör före sin 65-årsdag, enligt minpension.se. Det innebär att du med största sannolikhet kommer att bli pensionär.

Vi lever också allt längre, vilket gör att våra pensionspengar måste sträckas ut över en längre tid. Därför – det som kommer i pension varje månad blir allt mindre.

Den som kollar upp sin pension i tid, och gör en plan tidigt i livet för hur man ska få ihop det på sin ålders höst har större chanser att få ett drägligt pensionärsliv.

Både på Pensionsmyndighetens hemsida och på minpension.se finns möjlighet att se helheten, och att testa olika alternativ för sin pension. Du behöver logga in med bank-id.

Pensionsmyndigheten säger att det man själv kan göra för sin pension är att jobba, betala skatt och se till att ha tjänstepension. Myndigheten vill att vi ska förstå att pensioner inte är något som kommer till på finansmarknaden, utan växer av enträgna pensionsinbetalningar av det egna arbetet. Om man till exempel inte har en tjänstepension via sitt arbete gäller det att spara själv, och börja i tid.

Källa: minpension.se, Pensionsmyndigheten

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.