Annons
Nyheter

Pensionsmyndigheten vill slopa fruktat kuvert

Ett orangefärgat kuvert på hallmattan, som skapar sådan ångest att en av tre inte väljer att öppna det.
Nu vill Pensionsmyndigheten skrota pappersutskicket av pensionsbeskeden.
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2019
Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten
Det orange kuvertet från PensionsmyndighetenFoto: Janerik Henriksson/TT

Nu landar de orangefärgade kuverten i svenska brevlådor, och med det en ganska påtaglig orange ångest hos många. "Hur ska det gå att leva på det här?" är en tanke som far genom många svenskars huvud, när de ser hur liten den allmänna pensionen blir.

– 25 procent blir oroliga när de får det, men 75 procent blir det inte. Det är i alla fall den största delen, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Annons

Orsaken till oron är att brevet inte innehåller hela sanningen.

Det orangefärgade kuvertet innehåller bara den allmänna pensionen, det vill säga pensionen från staten. Tjänstepensionen, som är ett avtal mellan arbetsmarknadens parter, skickas ut separat från respektive pensionsbolag, och är inget som redovisas via den statliga Pensionsmyndigheten.

Men hela pensionen, det vill säga både allmän pension och tjänstepension, finns på Pensionsmyndighetens hemsida och på sajten minpension.se. Där kan man logga in och se hur det blir vid olika pensionsåldrar.

Det är det som Pensionsmyndigheten vill få oss att göra, och så småningom skrota de orangefärgade kuverten.

– Vi vill sluta med utskicken eftersom vi kan ge bättre information i inloggat läge på vår webb. Dels får man helhetsprognosen och dels kan vi anpassa informationen till spararens ålder. Sedan är digitala utskick säkrare än pappersbrev eftersom det krävs e-leg för att komma åt de personliga uppgifterna. Till sist ger digitala utskick en lägre kostnad för Pensionsmyndigheten och därmed för spararna, säger Sten Eriksson.

Många som valt att ha en digital brevlåda, som Kivra till exempel, får dock brevet digitalt.

– Vi skulle helst vilja skicka ut ett vykort i stället, som en påminnelse om att logga in. Det är nu, under sex–sju veckor när utskicken görs som folk orkar ägna någon liten tanke åt sin pension.

Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se, håller med.

– Det har fyllt sin funktion, men pappersutskick ger en så statisk ögonblicksbild. Om man loggar in kan man se olika alternativ, säger hon.

Men att slopa utskicket för alla kan bli svårt. Brevet i det orangefärgade kuvertet innehåller ett myndighetsbeslut om den pensionsrätt man tjänat in. Ett sådant beslut måste delges korrekt, skriftligt och med anvisning om hur man överklagar. Pensionsmyndigheten föreslog redan 2017 att utskicken skulle slopas, men socialdepartementet tyckte inte att det kunde göras på ett rättssäkert sätt. I fjol gjordes ett nytt försök, men så kom både valet och regeringstrasslet emellan.

Annons

Men frågan är om man ändå har anledning att bli rädd när det orangefärgade kuvertet nu kommer.

– Det jobbiga är insikten om att man kommer att få mindre pengar som pension än man trott. 60 procent av lönen är realistiskt. Det innebär att den som tjänar 30 000 får 18 000 i pension före skatt. Då inser många att de måste jobba längre eller spara för att få mer, och många kan inte det, säger Kristina Kamp.

Om man inte kan klara sina omkostnader på sin pension krävs förändringar, och det ger förstås ångest, konstaterar hon.

– Fast det är inget som man kan börja fundera på som 60-åring. Det behöver man ta i tidigare än så, säger hon.

Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet FTF, tycker att det finns de som verkligen har anledning att känna ångest inför pensionen.

– De som är unga bör vara oroliga, Den allmänna pensionen sjunker snabbt, med någon procentenhet för varje årskull. De kan ställa in sig på en pension på runt 40 procent av slutlönen. De som har tio år kvar till pensionen behöver bara vara bekymrade, de får en större del, säger han.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel andel personer som inte öppnar sina kuvert.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons