Annons
Nyheter

Patient fick hepatit C-smittat blod

En patient som tagit emot hepatit C-smittat donerat blod vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har själv drabbats av sjukdomen.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2012

Trots att blodet testades enligt Socialstyrelsens nationella rutiner slank en enhet med smittat blod igenom och användes vid en blodtransfusion under ett kirurgiskt ingrepp. På torsdagseftermiddagen visade det sig att patienten själv fått smittan, uppger lokala medier.

– Det är viktigt att framhålla att det inte finns någon spridning till andra patienter. Det rör sig om en enda enhet och en patient som fått denna enhet, vilket förstås är oerhört beklagligt, sade Mats Tullberg, chefläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, innan han fått reda på provsvaren.

Annons

Tester visade först att blodet var friskt, och blodgivaren kände förmodligen inte till att han var hepatit C-smittad. Troligen befann sig blodgivaren i den fas, den så kallade fönsterperioden, där det finns en risk för att rutintester inte fångar upp smittan. Att smittat blod går ut till vårdenheter är dock mycket ovanligt.

– Mig veterligen är det inte känt att det här har hänt tidigare på detta sätt – i varje fall inte hos oss, säger Tullberg.

Händelsen kommer att lex Maria-anmälas och orsaken till det inträffade utreds.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons