Annons
Nyheter

Påskvädret hänger kvar – varnar för ökad brandrisk

Här är goda nyheter för annandag påsk: Solen och värmen ligger kvar över nästan hela landet.
Med det varma och torra vädret kommer även en ökad brandrisk i stora delar av Sverige.
Väder (TT) • Publicerad 22 april 2019
Det kommer gå utmärkt att fortsätta njuta av solen under annandag påsk. Solen och värmen kommer att ligga kvar över nästan hela landet. Arkivbild.
Det kommer gå utmärkt att fortsätta njuta av solen under annandag påsk. Solen och värmen kommer att ligga kvar över nästan hela landet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många jackor och halsdukar har åkt av under de senaste dagarna, och ännu ser de inte ut att behövas igen. Solen och värmen kommer att fortsätta glädja soldyrkande svenskar.

– Det kommer vara fint de närmaste dagarna. Norra Norrland får lite molnighet, men annars ska det bli sol över hela landet, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI och lockar med uppemot 22 grader lokalt i Götaland.

Lokala skurar

Annons

Och det sköna vädret försvinner inte med påskharen.

– Det blir fortsatt riktigt varmt för årstiden. Det blir soligt i hela landet på tisdag och fortsatt varmt, säger Malva Lindborg.

Värmen hänger i under onsdag till fredag, men det blir lite ostadigare, med risk – eller chans – för lokala skurar.

– Det är nog många som önskar sig det, men det blir inte jättestora mängder.

Varning för brandrisk

Med solen kommer brandrisken och SMHI varnar för brandrisk i gräs och skog i hela Götaland och Svealand, där varningen senare i veckan kan komma att även gälla Norrland.

– Brandrisken sprider sig långsamt norrut och med fortsatt torrt väder kommer varningen att ligga kvar, säger Malva Lindborg.

Den kommande helgen kan också bjuda på fint väder, men det gäller att ha paraplyet till hands, det ser ut att kunna bli ostadigt.

– Prognoserna är inte enstämmiga och jag vågar inte lova exakt var det kommer regn, men ett regnområde kommer att passera landet från sydväst, säger Malva Lindborg.

– Valborg är fortfarande ett lite osäkert moment, det ser ut som att det kan bli lite ostadigare väder och ett lågtryck, men det är lite för tidigt att ge en mer exakt prognos.

TT/Magdalena Strömberg

TT
Magdalena Strömberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons