Nyheter

Väg avstängd efter översvämning: ”Finns rasrisk”

Svenljunga Artikeln publicerades
Bro avstängd på grund av högt flöde i Ätran.
Foto: JOAKIM ERIKSSON
Bro avstängd på grund av högt flöde i Ätran.

Under fredagseftermiddagen ska Ätran ha svämmat över i centrala Svenljunga. Brogatan på länsväg 156 är helt avstängd, och trafiken leds om under natten och lördagsmorgonen.

– Regnet kommer och går hela tiden, säger frilansfotografen Joakim Eriksson.

Väg 156 från Bäckäng till rondellen i Svenljunga har under eftermiddagen behövt stängas av. Detta på grund av ett för högt vattenstånd i ån Ätran, som rinner igenom tätorten.

Enligt Joakim Eriksson, som tidigare varit på platsen, beror den långa avstängningen dock framför allt på att det ska finnas en rasrisk i samband med vattennivån.

– Vägunderhållare på plats sade att den gamla stenbron som står en bit bort kan rasa ihop och då dra med sig den nya bron, säger Joakim Eriksson till BT.

Väghindret beräknas pågå en bra bit in på morgondagen och på Trafikverket finns det en oro om att vattennivån kan stiga igen.

– Problemet är att man inte vet i vilken takt vattnet försvinner. Det är därför vi sätter en så pass framskjuten prognos, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Vattennivån uppfattas klart hög även om inget vatten längre ska infinna sig på bilvägen. På cykel- och gångbanan bredvid finns det vattensamlingar dock, säger Joakim Eriksson.

Trafikverket kommer fortsätta att kontrollera vattennivån under natten och förhoppningen är att kunna släppa på trafiken tidigare än prognosen. Tills dess uppmanas trafikanter att följa orange vägvisning.

– Det finns sådana här problem i stora delar av landet. Stor nederbörd där vägar mättats på vatten, säger Denny Josefsson.

Svenljunga kommun skriver på sin hemsida att det är kritiskt, vilket innebär att vattennivån passerat 142,50 meter över havet. Det visade en mätning från klockan 14.00.

Kommunen kommer utföra en ny mätning av vattennivån klockan 20.00 i kväll, men skriver samtidigt att en kvällsuppdatering bara kommer göras om vattennivån stiger ytterligare.

Svenljunga kommuns senaste uppdatering gör gällande att bron fortsatt är avstängd. Trafikverket har satt prognosen för avstängningen till klockan 12 på lördagen.