Nyheter

Oron växer för OS-vädret

Nyheter Artikeln publicerades

En inställd storkonsert i Hyde Park på onsdagskvällen förstärkte oron för att det ihärdiga regnet ska sabotera sommarens OS.

OS i London inleds om drygt två veckor. Prognoserna säger fortsatt regn i ett land redan hårt drabbat av översvämningar.

Delar av Hyde Park har förvandlats till en lervälling efter kraftigt regn i samband med flera stora konserter den senaste tiden. Myndigheterna beslutade av säkerhetsskäl att stoppa onsdagskvällens konsert med bland andra Kylie Minogue.

Uppemot 40 000 åskådare hade köpt biljett för att se en föreställning med en lång rad 80-talsstjärnor. Många hade rest långt bara för att mötas av det dystra beskedet. Adam Savonen från Skellefteå var en av dem.

Besviken

– Jag är väldigt besviken. Även om det är en utomhuskonsert trodde jag aldrig att ett så stort evenemang kunde ställas in, annat än vid en naturkatastrof, säger Savonen.

En rad stora konserter väntar de närmaste dagarna i Hyde Park, bland annat Bruce Springsteen på lördag och Madonna på tisdag. Arrangörerna arbetar nu febrilt med att förstärka den leriga marken och säger att konserterna ska genomföras.

Hyde Park spelar också en central roll under de kommande olympiska spelen i London, som inleds den 27 juli. Simningsmomentet i triathlon avgörs i parken, liksom en lång serie konserter och andra evenemang varje dag under hela OS.

Storbritannien har drabbats av rekordstora regnmängder de senaste månaderna, vilket lett till omfattande översvämningar främst i landets norra delar. På onsdagen ställdes landets största lantbruksmässa in för första gången på 154 år på grund av vädret.

Olympiaparken hotad

London är inte värst drabbat, men marken är nu så vattensjuk att det inte krävs mycket för att det ska svämma över. Den nya Olympiaparken i Stratford i östra London, där flera huvudarenor ligger, genomkorsas av flera vattenvägar som genom åren svämmat över.

I en långtidsprognos som sträcker sig över större delen av OS-perioden säger den brittiska vädertjänsten Met Office att det ostadiga vädret med största sannolikhet fortsätter.

Någon risk för de olympiska tävlingarna är det knappast, även om förhållandena på till exempel ridsportanläggningen i Greenwich kan bli ytterst besvärliga. Fortsätter regnet drabbas publiken värst. Flera tillfälliga arenor har helt oskyddade läktare.

– Ingen har förväntat sig annat än att det kan regna i London, så vi är inte så oroliga, säger Gunilla Lindberg, svenskt toppnamn i Internationella olympiska kommittén, som på onsdagen reste till OS-staden.