OS-facklan på väg mot London genom ett regnigt England.

Oron växer för OS-vädret

Nyheter 2012-07-11 | Uppdaterad 2012-07-11

En inställd storkonsert i Hyde Park på onsdagskvällen förstärkte oron för att det ihärdiga regnet ska sabotera sommarens OS.


FAKTA

Väderkaoset

Stora delar av norra och östra Europa har i sommar drabbats av omfattande regnoväder och översvämningar.

De ihärdiga lågtrycken över Storbritannien förklaras med att den så kallade jetström som ligger mellan luftmassorna över norra Atlanten går ovanligt långt söderut i sommar.

Både april och juni bjöd på rekordstora regnmängder över Storbritannien. Juli har börjat på samma sätt och långtidsprognoserna säger mer regn. Översvämningar har drabbat landet.

Arrangörerna av sommar-OS i London 27 juli–12 augusti förbereder nu åtgärder för att lindra effekterna av det dåliga väder som väntas. Bland annat beställs regnponchos till publiken.


OS i London inleds om drygt två veckor. Prognoserna säger fortsatt regn i ett land redan hårt drabbat av översvämningar.

Delar av Hyde Park har förvandlats till en lervälling efter kraftigt regn i samband med flera stora konserter den senaste tiden. Myndigheterna beslutade av säkerhetsskäl att stoppa onsdagskvällens konsert med bland andra Kylie Minogue.

Uppemot 40 000 åskådare hade köpt biljett för att se en föreställning med en lång rad 80-talsstjärnor. Många hade rest långt bara för att mötas av det dystra beskedet. Adam Savonen från Skellefteå var en av dem.

Besviken

– Jag är väldigt besviken. Även om det är en utomhuskonsert trodde jag aldrig att ett så stort evenemang kunde ställas in, annat än vid en naturkatastrof, säger Savonen.

En rad stora konserter väntar de närmaste dagarna i Hyde Park, bland annat Bruce Springsteen på lördag och Madonna på tisdag. Arrangörerna arbetar nu febrilt med att förstärka den leriga marken och säger att konserterna ska genomföras.

Hyde Park spelar också en central roll under de kommande olympiska spelen i London, som inleds den 27 juli. Simningsmomentet i triathlon avgörs i parken, liksom en lång serie konserter och andra evenemang varje dag under hela OS.

Storbritannien har drabbats av rekordstora regnmängder de senaste månaderna, vilket lett till omfattande översvämningar främst i landets norra delar. På onsdagen ställdes landets största lantbruksmässa in för första gången på 154 år på grund av vädret.

Olympiaparken hotad

London är inte värst drabbat, men marken är nu så vattensjuk att det inte krävs mycket för att det ska svämma över. Den nya Olympiaparken i Stratford i östra London, där flera huvudarenor ligger, genomkorsas av flera vattenvägar som genom åren svämmat över.

I en långtidsprognos som sträcker sig över större delen av OS-perioden säger den brittiska vädertjänsten Met Office att det ostadiga vädret med största sannolikhet fortsätter.

Någon risk för de olympiska tävlingarna är det knappast, även om förhållandena på till exempel ridsportanläggningen i Greenwich kan bli ytterst besvärliga. Fortsätter regnet drabbas publiken värst. Flera tillfälliga arenor har helt oskyddade läktare.

– Ingen har förväntat sig annat än att det kan regna i London, så vi är inte så oroliga, säger Gunilla Lindberg, svenskt toppnamn i Internationella olympiska kommittén, som på onsdagen reste till OS-staden.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Bildextra från Stora torget

Borås [Uppdaterad i går 22:02]

Rydell & Quick lirade på Vintermåndagen i centrum. Se de bästa bilderna här!

Live-published photos and videos via ShootitliveVeckans Hela livet-fråga

 

hela livet

Brukar du ge några nyårslöften?

Visa resultat

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter