OS-facklan på väg mot London genom ett regnigt England.

Oron växer för OS-vädret

Nyheter 2012-07-11 | Uppdaterad 2012-07-11

En inställd storkonsert i Hyde Park på onsdagskvällen förstärkte oron för att det ihärdiga regnet ska sabotera sommarens OS.


FAKTA

Väderkaoset

Stora delar av norra och östra Europa har i sommar drabbats av omfattande regnoväder och översvämningar.

De ihärdiga lågtrycken över Storbritannien förklaras med att den så kallade jetström som ligger mellan luftmassorna över norra Atlanten går ovanligt långt söderut i sommar.

Både april och juni bjöd på rekordstora regnmängder över Storbritannien. Juli har börjat på samma sätt och långtidsprognoserna säger mer regn. Översvämningar har drabbat landet.

Arrangörerna av sommar-OS i London 27 juli–12 augusti förbereder nu åtgärder för att lindra effekterna av det dåliga väder som väntas. Bland annat beställs regnponchos till publiken.


OS i London inleds om drygt två veckor. Prognoserna säger fortsatt regn i ett land redan hårt drabbat av översvämningar.

Delar av Hyde Park har förvandlats till en lervälling efter kraftigt regn i samband med flera stora konserter den senaste tiden. Myndigheterna beslutade av säkerhetsskäl att stoppa onsdagskvällens konsert med bland andra Kylie Minogue.

Uppemot 40 000 åskådare hade köpt biljett för att se en föreställning med en lång rad 80-talsstjärnor. Många hade rest långt bara för att mötas av det dystra beskedet. Adam Savonen från Skellefteå var en av dem.

Besviken

– Jag är väldigt besviken. Även om det är en utomhuskonsert trodde jag aldrig att ett så stort evenemang kunde ställas in, annat än vid en naturkatastrof, säger Savonen.

En rad stora konserter väntar de närmaste dagarna i Hyde Park, bland annat Bruce Springsteen på lördag och Madonna på tisdag. Arrangörerna arbetar nu febrilt med att förstärka den leriga marken och säger att konserterna ska genomföras.

Hyde Park spelar också en central roll under de kommande olympiska spelen i London, som inleds den 27 juli. Simningsmomentet i triathlon avgörs i parken, liksom en lång serie konserter och andra evenemang varje dag under hela OS.

Storbritannien har drabbats av rekordstora regnmängder de senaste månaderna, vilket lett till omfattande översvämningar främst i landets norra delar. På onsdagen ställdes landets största lantbruksmässa in för första gången på 154 år på grund av vädret.

Olympiaparken hotad

London är inte värst drabbat, men marken är nu så vattensjuk att det inte krävs mycket för att det ska svämma över. Den nya Olympiaparken i Stratford i östra London, där flera huvudarenor ligger, genomkorsas av flera vattenvägar som genom åren svämmat över.

I en långtidsprognos som sträcker sig över större delen av OS-perioden säger den brittiska vädertjänsten Met Office att det ostadiga vädret med största sannolikhet fortsätter.

Någon risk för de olympiska tävlingarna är det knappast, även om förhållandena på till exempel ridsportanläggningen i Greenwich kan bli ytterst besvärliga. Fortsätter regnet drabbas publiken värst. Flera tillfälliga arenor har helt oskyddade läktare.

– Ingen har förväntat sig annat än att det kan regna i London, så vi är inte så oroliga, säger Gunilla Lindberg, svenskt toppnamn i Internationella olympiska kommittén, som på onsdagen reste till OS-staden.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Extremvärme i Borås – SMHI utfärdar varning

Borås [Uppdaterad i går 17:33]

Den extrema värmen gör nu att SMHI utfärdar en klass 1-varning i Sjuhärad. Läs mer

 

Hetta

Vad tycker du om värmen?

Visa resultat
Lindéns sågning: Vänster- extremist förklädd till poet

Blogg [Uppdaterad i går 17:06]

Tidigare har Resumés förre chefredaktör Viggo Cavling föreslagit att man även borde inkludera Sverigedemokratiska sommarpratare och efter Athena Farrokhzads program bör man betänka hans förslag ytterligare. Läs mer på Ledarbloggen!


Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den digitala klyftan:

"Mobilanvändningen ställer dock en del frågor vi borde fundera över. Två av de viktigaste: Håller informationstillgången på att bli en klassfråga? Vilka konsekvenser får den ökade mobilanvändningen för demokratin?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.