Nyheter

Storbrand i gammalt sanatorium – ”Vi kunde bara förhindra vidare spridning”

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto: Karl-Roger Karlsson

Under natten mot söndag bröt en kraftig brand ut i en obebodd byggnad i Sjögunnarsbo utanför Marbäck. Det tidigare vårdhemmet var redan övertänt när räddningstjänsten kom till platsen.

– Hela taket har brunnit av. Vi kunde bara förhindra vidare spridning, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Larmet till SOS kom strax efter klockan 02.30. Räddningstjänst och polis ryckte ut till platsen och kunde snabbt konstatera att det gamla sanatoriet, där patienter med tuberkulos tidigare vårdats, var helt övertänt.

– Det är en gigantisk brand på gamla Sjögunnarsbo. Det brinner i hela byggnaden och har gått igenom taket. Det är risk för spridning till skog, berättade Tommy Lieback, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, strax efter att larmet kom in.

Vid lunch kunde man konstatera att branden var under kontroll, och risken för eventuell spridning var låg. Polis var på plats vid branden och vakthavande befäl i region väst uppgav att fastigheten var obebodd. Det finns inga uppgifter om att någon person befunnit sig i huset.

– Det har inte varit någon verksamhet där på flera år, säger Tommy Lieback.

En av de boende i området, Kerstin Andersson, berättade tidigt på söndagsmorgonen för BT vad hon såg: ”Det var en chock, jag ser branden på håll. Det är fullt med brandbilar och folk här, det ser inte bra ut”.

Hon berättade även att hon hört av sig till polisen flera gånger när det tidigare varit skadegörelse på platsen: ”Med jämna mellanrum går vi ut och säger till folk som är där och förstör. Det är helt förfärligt att det inte får vara i fred”.

Räddningstjänstenheter från Ulricehamn, Borås, Vegby, Limmared och Dalstorp var på plats under hela natten. Vid 13.30 var man fortfarande kvar och släckte.

– Vi är kvar med en styrka som håller koll på elden. Men när vi kom till platsen var det övertänt. Hela taket har brunnit av. Vi kunde bara förhindra vidare spridning, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Polisen misstänker att branden kan vara anlagd. Så fort det är helt släckt kommer man att påbörja en teknisk undersökning, berättar Aki Kononen, inre befäl på polisen i Borås.

– Det är med misstankar om mordbrand. Räddningstjänsten kommer att vara kvar länge för att bevaka och säkerställa att branden inte sprider sig, säger han.