Annons
Nyheter

Nytt inreseförbud på väg från Trump

Ett nytt inreseförbud väntas presenteras av USA:s president Donald Trump senare i dag – och det tros bli mer detaljerat och skilja sig åt mellan olika länder.
USA • Publicerad 24 september 2017
Nya inreseförbud på gång från Trump.
Nya inreseförbud på gång från Trump.Foto: Brynn Anderson

Det tidigare förbudet som riktades mot sex muslimskt dominerade länder upphör att gälla under söndagen.

Departementet för inrikes säkerhet har rekommenderat Trump att införa mer "skräddarsydda" och riktade restriktioner mot länder som vägrar att dela information med USA eller som inte har vidtagit vad som beskrivs som nödvändiga säkerhetsåtgärder.

Annons

Det tidigare inreseförbudet riktade sig mer generellt mot de flesta människor från Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien om de inte kan bevisa en "äkta koppling" till USA.

The Wall Street Journal har rapporterat att det nu kan bli tal om restriktioner för människor från fler länder än de nuvarande sex.

Vilka och hur många länder som kommer omfattas av det nya förbudet är ännu okänt. Restriktionerna kan träda i kraft redan under söndagen.

Först i oktober ska USA:s högsta domstol pröva om det nuvarande inreseförbudet strider mot konstitutionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons