Annons
Nyheter

"Nya vindar blåser i Grekland"

De stora partierna i Grekland Nea Demokratia, de konservativa och PASOK , socialdemokraterna är de stora förlorarna i det grekiska valet.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2012
Boråspolitikern Alexis Mouschopanis (M) var tillsammans med Vasilis Piperos på Grekiska föreningen för att se på valvakan.
Boråspolitikern Alexis Mouschopanis (M) var tillsammans med Vasilis Piperos på Grekiska föreningen för att se på valvakan.Foto: 

Enligt vallokalundersökningarna så är vänsterpartiet Syriza valets segrare, de kan få upp emot 18 procent av rösterna. Partiet får fler röster än PASOK, men läget är mycket oklart. NEA Demokratia får över 20 procent av rösterna, men partiet har halverats liksom PASOK. Allt tyder också på att Grekland får in ett Nynazistiskt parti i parlamentet, Gyllene Gryning som kommer att klara 3 procentsgränsen.

Om de första siffrorna håller så är det inte säkert att de före detta dominanta partierna NEA Demokratia och Pasok kommer att förhandla om makten i Grekland. för att komma in i parlamentet.

Annons

Småpartierna är valets stora segrare. Men risken är också stor att det kommer att bli ett omval om inget parti kan förhandla sig fram till en stark koalitionsregering. Minst nio partier kommer att klara 3 procentsgränsen.

I Borås var det en del greker som följde den grekiska valvakan.

Alexis Moushopanis är ordförande i Borås tekniska nämnd och representerar Moderaterna.

-Det är fortfarande osäkert hur man ska se på det grekiska valet. Kanske det blir omval eller att NEA Demokrati och Pasok enas om att än en gång leda landet. Men det är ett stort misslyckande för de stora partierna, frågan är om grekerna orkar med ett nyval till, mitt i sommaren. Ett är dock säkert dagens val var ett kraftigt bakslag de de gamla politikerna, nya vindar blåser i Grekland, säger han.

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons