Annons
Nyheter

Nya rön: Forskare kan ha hittat orsaken till dyslexi

Två franska forskare kan ha hittat orsaken till dyslexi gömd i små ljusreceptorer i människans öga.
HÄLSA • Publicerad 18 oktober 2017
Foto: JESSICA GOW / TT

Hos personer med lässvårigheter matchar cellernas mönster i båda ögonen. Det förvirrar hjärnan genom att det skapar "spegelbilder", vilket kan göra det svårt att till exempel skilja bokstäverna b och d.

Hos icke-dyslexiska personer är cellernas mönster asymmetriska. Det gör att signaler från det ena ögat tillåts köra över signaler från det andra ögat, vilket skapar en ensam bild i hjärnan.

Annons

– Bristen på asymmetri kan vara biologisk, säger Guy Ropars och Albert le Floch som ligger bakom forskningen, båda vid Rennes universitet.

Det tar ungefär tio tusendels sekunder mellan den primära bilden och spegelbilden. Genom att blinka med en led-lampa, snabbare än ögat kan uppfatta, har forskarna lyckats "stoppa" den spegelvända bilden hos dyslektiker medan de läser. Men vidare tester krävs för att bekräfta att tekniken verkligen fungerar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons