Nyheter

NRK avlyssnade Breivikmöte

Nyheter Artikeln publicerades

Norges radio tvingades erkänna att man i mobil lyssnat på ett slutet expertmöte där en sinnesundersökning av Anders Behring Breivik diskuterades.

Det var ordföranden i den så kallade rättsmedicinska kommissionen, Tarjei Rygnestad, som inför sittande rätt avslöjade bevis för att NRK lyssnat till diskussionen under ett av kommissionens slutna möten kort före jul. Mötet gällde en utvärdering av den första sinnesundersökningen som slog fast att Breivik var sjuk. Kommissionen är ett slags kvalitetskontroll för de båda sinnesundersökningar som gjorts.

Djävulens advokat

En polisutredning fastslår att det kom ett samtal från NRK:s växel till Rygnestads mobil i början av mötet. Rygnestad insåg inte att han tryckt på svarsknappen utan lade mobilen framför sig. Därmed hade NRK öppen linje till mötet i över 53 minuter. NRK rapporterade senare om en "djupt oenig" kommission.

Men Rygnestad berättade att man under mötet låtit en av deltagarna agera som "djävulens advokat" och att det var denna "oenighet" som NRK hört.

NRK har tidigare dementerat uppgifterna. På tisdagen kom i stället ett beklagande av att Rygnestad inte informerats om vad NRK fått höra.

Tisdagens förhandling dominerades av fortsatta förklaringar om Breiviks psyke samt ett för norska förhållanden ovanligt vittnesförhör via videolänk med en av Breiviks kontakter under en mystisk och inte helt utredd Liberiaresa 2002.

Psykiatrikern Randi Rosenqvist som bedömt Breivik under de första månaderna i Ilafängelset framhöll att denne varken varit psykotisk eller självmordsbenägen. Och under deras samtal uppförde han sig "exemplariskt". Men visst var han annorlunda.

Ingen kemilåda

– Medan de övriga fångarna mest pratade om tillgången på snus och cigaretter så var Breivik missnöjd med den intellektuella stimulansen, sade Rosenqvist. Han ska vid ett tillfälle skämtsamt ha sagt att "det är väl knappast troligt att jag skulle få tillgång till en kemilåda".

– Jag är glad att Rosenqvist bekräftar att jag inte är sinnessjuk, kommenterade Breivik senare.

Breivik har sagt att han reste till Liberia för att möta en serbisk "krigshjälte" och att hans jakt på "blodsdiamanter" med hjälp av "fixaren" Alpha Kallon bara var ett kamouflage. Men Kallon såg bara en skandinav med diamantdrömmar men utan pengar. Precis som åklagarna hävdat.