Annons
Nyheter

Nordkorea har avfyrat ny robot

Nordkorea har avfyrat en ny robot efter de sanktioner som FN:s säkerhetsråd röstat igenom.
Roboten sköts upp från huvudstaden Pyongyang över Japan och väcker omedelbart starka reaktioner.
– Om Nordkorea fortsätter att vandra den här vägen har landet ingen ljus framtid. Vi måste få Nordkorea att förstå det, säger Japans premiärminister Shinzo Abe.
Nordkorea • Publicerad 15 september 2017
Sydkoreansk tv i Seoul rapporterar om robotuppskjutningen med arkivbilder på grannlandets diktator Kim Jong-Un.
Sydkoreansk tv i Seoul rapporterar om robotuppskjutningen med arkivbilder på grannlandets diktator Kim Jong-Un.Foto: Eugene Hoshiko

Uppgifterna om robotuppskjutningen kom inledningsvis både från den sydkoreanska och japanska militären. Därefter bekräftades den av amerikansk militär, som kallar den en "ballistisk medeldistansrobot". Enligt Japan är det förmodligen en som kan nå längre, en interkontinental robot.

Det är den andra roboten på mindre än en månad, och följer på diktaturens kraftiga kärnvapentest för knappt två veckor sedan.

Annons

Roboten avfyrades från den internationella flygplatsen i huvudstaden Pyongyang, i östlig riktning. Den flög över norra Japan innan den landade i havet.

Människor i Japan uppmanades att försöka hålla sig borta från allt som skulle kunna vara nedfallande delar från roboten. Men enligt den japanska regeringen finns det inget som tyder på att delar har fallit ned.

Enligt Seoul flög den troligen omkring 370 mil och nådde som högst 77 mil, både längre och högre än vid tidigare uppskjutningar.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon säger att roboten inte utgjorde "något hot mot Guam" eller Nordamerika.

Japan fördömer Nordkorea i de "kraftigaste ordalag" och säger att landet aldrig kan tolerera diktaturens "farliga provokation som hotar världsfreden".

– Vi kan aldrig tolerera att Nordkorea kört över det internationella samfundets starka och eniga lösning för fred, som visats med FN:s resolutioner, och gick vidare med den här skandalösa handlingen, säger premiärminister Shinzo Abe.

Ett "lämpligt svar" kommer att ges efter nära kontakt med USA och Sydkorea.

Sydkoreas president Moon Jae-in säger att Nordkoreas ekonomiska och diplomatiska isolering nu kommer att fördjupas ytterligare. Han säger samtidigt att landet ska analysera och förbereda sig för eventuellt nya hot från diktaturen, som en superkraftig elektromagnetisk puls (EMP).

USA uppmanar särskilt Kina och Ryssland att agera efter Nordkoreas "vårdslösa" uppskjutning, och visa att deras tolerans är slut. Länderna bör vidta egna åtgärder, enligt utrikesminister Rex Tillerson.

FN:s säkerhetsråd kommer att träffas i ett krismöte på fredag kväll, svensk tid, uppger diplomater. Mötet hålls på begäran av USA och Japan.

Annons

Sydkoreas president Moon Jae-In har kallat till ett krismöte med landets säkerhetsråd. Även Japan kommer att hålla ett säkerhetsmöte.

USA:s president Donald Trump har fått information om robotuppskjutningen, enligt Vita huset.

Robotuppskjutningen kommer dagar efter de nya FN-sanktionerna mot Nordkorea efter diktaturens nya, kraftfulla kärnvapentest. Som svar på de "onda" sanktionerna har Nordkorea hotat att öka takten i sina vapenprogram.

Roboten sköts i väg klockan 06.57 på fredagsmorgonen lokal tid och flög över Hokkaido mot Stilla havet klockan 07.06. Den föll i havet 200 mil öster om Japans nordligaste huvudö Hokkaido, enligt japanska uppgifter.

Den senaste robotuppskjutningen skedde den 29 augusti, och även den roboten flög över Japan.

Per LidholmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons