Annons
Nyheter

Nidfilm eldar på farlig våldsspiral

USA:s ambassad i Jemen blev på torsdagen den senaste att stormas i den våldsvåg i arabvärlden som eldas på av en nidfilm om profeten Muhammed.
Nyheter • Publicerad 13 september 2012
Foto: Hani Mohammed

Reaktionerna efter fredagsbönen blir ett viktigt prov på om våldet tilltar i styrka – och om kristna förföljs.

En människa sköts ihjäl när demonstranter trängde sig in på USA:s ambassadområde i Sanaa i Jemen. I Egyptens huvudstad Kairo, och i mindre utsträckning i fler muslimska länder, protesterades också mot den USA-producerade b-filmen "De oskyldiga muslimerna" som lagts ut på Youtube.

Annons

I Libyen förstärkte USA säkerheten vid sin ambassad i Tripoli med 50 marinkårssoldater efter den attack mot konsulatet i Benghazi i onsdags som dödade den amerikanske ambassadören. Den attacken tros dock ha varit planerad i förväg även om den kunde rida på ilskan mot filmen och allmänt missnöje med utvecklingen i landet.

Flera länder, som Afghanistan, försökte få sajten att stoppa filmen. I Egypten och Libyen gick den inte att se.

Monty Python-stil

Vad som händer efter fredagsbönen blir ett prov på våldsutvecklingen. Egyptiska Muslimska brödraskapet har manat till – visserligen fredliga – protester "utanför alla större moskéer i Egyptens alla provinser". President Muhammad Mursi har samtidigt fördömt angrepp på ambassader.

Filmen skildrar hur Muhammed och hans vänner – hånskrattande med lösskägg framför stillbilder av en öken – mördar kristna med liv och lust. Närmast i Monty Python-stil, fast utan humor, skildras Muhammed både som kvinnotjusande sexgalning och homosexuell. Koranen beskrivs som "falska verser" plagierade från Toran och Bibeln.

Extrema kristna

Filmen tycks ha sitt ursprung i antimuslimska, extrema kristna grupper i USA. En del inblandade påstås vara kopter – en stor och stundtals utsatt minoritet i Egypten. Flera koptiska ledare i USA har också gett filmen sitt stöd.

– Det kan leda till pogromer mot kopter. Jag har svårt att förstå hur en kopt i USA tänker om han medvetet vill skärpa motsättningarna mellan kopter och muslimer i sådan här grad, säger Ingmar Karlsson, tidigare konsul i Istanbul och Mellanösternexpert.

Regissören, som kallar sig Sam Bacile, är ett mysterium. Han har påstått sig vara israel bosatt i USA, men det avfärdas i Israel. En UD-talesman där kallar honom "en osäkrad granat och en ofattbar idiot".

En medproducent, Steve Klein, avfärdar också att han skulle vara israel. Klein är en känd antimuslimsk aktivist med band till extrema kristna och högermilisrörelser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons