Nyheter

Nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan några större polisiära händelser i Sjuhärad.

Sverige

Personsökare som används vid Östersunds sjukhus fungerar bristfälligt, och kan ha bidragit till att en patient avled, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

– En patient som låg på sjukhuset blev försämrad under natten och sjuksköterskan behövde hjälp av jourhavande läkare. Men sjuksköterskan fick inte tag på den personen, säger Mattias Schindele, chefläkare på område patientsäkerhet, till SVT.

Händelsen inträffade för drygt en veckan sedan. Den så kallade prio 1-sökningen gick inte fram till jourläkare. Därefter försämrades patientens läge. Personen hamnade på intensivvårdsavdelningen och avled senare.

Sjukvården har nu gjort en lex Maria-anmälan och startat en utredning.

Tills vidare har avdelningarna fått en lista med mobilnummer som de ska ringa när de söker jourer vid särskilt prioriterade larm. (TT)

 

Världen

Fem personer vid en borrigg i Oklahoma saknas efter en explosion som orsakats av en allvarlig brand. Branden pågick i flera timmar, uppger delstatens myndigheter.

Riggen, placerad nära staden Quinton i östra Oklahoma, exploderade vid niotiden på måndagsmorgonen lokal tid. 17 arbetare som lyckats fly undan branden hittades av räddningsarbetare.

En person flögs till sjukhus med brännskador. Det är okänt om riggen, som ägs av Patterson-UTI, borrade efter gas eller olja. (TT)

En person har omkommit i en lägenhetsbrand på Østerbro i Köpenhamn.

Larmet om branden kom vid klockan 23.30 och strax efter midnatt var den släckt. Det är ännu okänt vad som orsakat händelsen.

– Det vet vi inte. Vi har spärrat av och väntar på att teknikerna kommer tidigt i morgon, säger Michael Andersen vid den danska polisen. (TT)