Annons

Nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Misshandel, sexuellt ofredande och Uport. Polisen i Sjuhärad har haft att göra i natt.
Publicerad 4 augusti 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

En kvinna blev under natten utsatt för sexuellt ofredande på en restaurang i centrala Borås.

Annons

– Det var en man som antastade henne, säger Edvard Berner, stationsbefäl på Boråspolisen.

Den misstänkta mannen är identifierad och en anmälan har skrivits.

En misshandel skedde även under natten på en annan restaurang i centrala Borås.

– En man har sparkat målsägande i magen, säger Edvard Berner.

Mannen är gripen, men har inte kunnat förhöras på grund av berusning.

– Han satte sig även i motvärn när polisen skulle ingripa mot honom, säger Edvard Berner.

Mannen är därmed  misstänkt för våldsamt motstånd och misshandel.

I samband med Uport har polisen i natt omhändertagit många människor för fylla enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer).

– Men det har varit hyfsat lugnt på plats där. Det har varit mycket folk, säger Edvard Berner.

En man i 40-årsåldern är misstänkt för rattfylleri i Ulricehamn under natten. Han blåste positivt i polisens kontroll och fick följa med för provtagning.

Annons

Sverige

En man har blivit skjuten av polisen i Helsingborg. Han hade kniv och situationen blev hotfull, säger polisen. Mannen är misstänkt för mordförsök på två poliser och är allvarligt skadad.

Ingen polis blev skadad.

Särskilda åklagarkammaren kommer titta närmare på händelsen, så som alltid när en polis använt sitt tjänstevapen.

Söderköpings kommun varnar från bad i Klarsjön utanför Söderköping.

Efter att flera personer insjuknat i magsjuka efter att ha badat i sjön visade prover att vattnet innehåller E. coli-bakterier. E.coli är en vanlig bakterie i tarmen hos djur och människor och används som indikatororganism vid undersökningar av vatten för att påvisa ”färsk fekal förorening”, informerar Svenskt vatten på sin hemsida.

Miljökontoret kommer göra fler provtagningar under veckan för att se om sjön är okej att bada i, skriver Folkbladet.

Kommunen informerar på sin hemsida att de rekommenderar alla, framförallt hundar och barn, att undvika att bada i sjön just nu eftersom vatten i munnen kan ge kräkningar och diarré. (TT)

Ett 130 meter långt handelsfartyg har gått på grund utanför Råå vallar sent på fredagskvällen.

Fartyget har gått i nordlig riktning och fastnat med fören, uppger Sydsvenskan.

Annons

När kustbevakningen tog kontakt med båtens befälhavare uppträdde han berusat och fick därför följa med för provtagning, uppger polisen på sin hemsida. Han är nu misstänkt för grovt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.

Grundstötningen skedde strax före klockan 23 vid Bulkhamnen i Råå men strax före midnatt uppgav Sjöräddningen att det inte föreligger några risker att båten ska sjunka och båten tycks inte läcka olja. (TT)

Världen

Aktivistgruppen Ship to Gaza har tappat kontakt med det svenska fartyget Freedom som är på väg mot Gazaremsan. Gruppen misstänker att båten har uppbringats av Israels flotta.

Senaste kontakten var strax efter klockan 20 svensk tid. Kontakten bröts på liknande sätt när aktivistflottans första fartyg, norska al-Awda, uppbringades i helgen.

– Vi har inte fått någon konfirmation att hon är bordad, men vi antar det, säger Emma Ringqvist, mediesamordnare på svenska Ship to Gaza.

Ombord på Freedom finns tolv personer från fem olika länder, sju av dem från Sverige. Syfte med resan är att bryta Israels blockad av Gazaremsan. (TT)

Elva dödade personer har hittats i ett hem i den mexikanska staden Juárez, nära gränsen till USA. Kropparna hittades dagar före ett planerat besök av landets tillträdande president Andrés Manuel López Obrador.

López Obrador är på rundresa i Mexiko för att tala om att hur man ska få stopp på våldet i landet.

De elva tros ha mördats och deras död kan enligt myndigheterna kopplas till konflikter mellan kriminella gruppen (TT)

Annons

En 28-årig kvinna med niqab blev på fredagen den första att bötfällas i Danmark för brott mot den nya lagen som förbjuder ansiktstäckande klädsel på offentlig plats. Kvinnan hade råkat i bråk med en annan kvinna i ett köpcenter i Hørsholm norr om Köpenhamn och polis tillkallades.

– Under bråket åkte hennes niqab av men när vi kom fram hade hon tagit på den igen, säger David Borchersen vid polisen.

Båda kvinnorna misstänks för ordningsbrott men 28-åringen också för brott mot den nya lagen, som trädde i kraft den 1 augusti.

Polisen fotograferade henne i niqab och säkrade bilder från övervakningskameror. 28-åringen får böta 1 000 danska kronor men upprepade förseelser kan leda till böter på 10 000 kronor enligt lagen. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons